10 Telefon Vivo Paling Termurah Di Malaysia

Donna

Vivo adalah salah satu vendor telefon pintar dari China yang cukup popular di Malaysia. Dengan promosi besar-besaran, produk Vivo kini mendapat tempat di hati rakyat Malaysia.

Walaupun banyak telefon Vivo dijual dengan harga melebihi RM600, terdapat juga beberapa model yang dijual dengan harga di bawah angka tersebut di pasaran. Sebagai contoh, Donna telah menyusun senarai 10 Telefon Vivo Paling Murah yang dijual dengan bajet RM600 pada Mei 2023.

jom tengok.

1. vivo Y16

LayarSkrinIPS LCD 6.51 inci
CipsetMediaTek Helio P35
RAM3 GB
Memori32 GB
Kamera13 MP (wide) 2 MP ()
BateraiLi-Po 5000 mAh

Jika sebuah telefon tidak menampilkan reka bentuk yang unik dan premium, maka ia tidak layak dipilih. Vivo Y16, sebuah telefon pintar yang mampu milik, tidak mengecewakan dari segi reka bentuk dan kualiti bahan. Diperkenalkan pada September 2022, telefon ini hadir dengan reka bentuk bertekstur pepenjuru dan bonggol kamera yang mengandungi dua kanta besar, menjadikannya sangat bergaya.

Salah satu ciri yang membezakan Vivo Y16 dari pesaing-pesaingnya adalah penderia pengimbas cap jari yang terletak di sisi telefon, bukan di bahagian belakang. Ini memberikan kemudahan penggunaan yang lebih baik dan mengurangkan kemungkinan kecacatan pada penderia pengimbas apabila telefon diletakkan di atas meja.

Badan telefon ini diperbuat daripada Crystalline Matte yang mengekalkan warna cerah sepanjang masa. Selain itu, badan belakangnya sangat tahan lasak terhadap cap jari, habuk, dan calar. Pensijilan IP53 turut diberikan untuk memastikan telefon ini tahan percikan air.

Vivo Y16 bukan hanya cantik di luarannya, tetapi juga kuat di dalamannya. Ia menawarkan spesifikasi yang agak unik dan sangat berkuasa, termasuklah prosesor yang cepat dan bateri yang tahan lama.

Telefon vivo Y16 telah melewati uji ketahanan yang ketat, termasuk menghubungkan dan mencabut kabel dari port USB sebanyak 10.000 kali, menekan tombol volume sebanyak 70.000 kali, tombol power sebanyak 150.000 kali, dan menguji sensor sidik jari sebanyak 500.000 kali. Selain itu, tombol volume dan tombol power mampu menahan hingga 7 kg tekanan.

Namun, salah satu kelemahan Telefon ini terletak pada chipset yang digunakan. Ditenagai oleh Helio P35, pengguna tidak akan mendapatkan performa yang luar biasa saat bermain game. Secara keseluruhan, Telefon vivo Y16 ini cocok untuk pengguna yang suka merekam momen di alam bebas.

2. vivo Y20s G

SkrinIPS LCD 6.51 inci
CipsetMediaTek Helio G80
RAM4 GB
Memori128 GB
Kamera13 MP (wide) 2 MP (macro) 2 MP (depth)
BateraiLi-Po 5000 mAh

Telefon Vivo terbaru ini menawarkan peningkatan RAM dan memori dalaman yang layak untuk menjalankan pelbagai aplikasi secara serentak. Dengan 4GB RAM dan 128GB memori storan, telefon ini sesuai untuk kegunaan harian.

Chipset Mediatek Helio G80 yang digunakan pada telefon ini juga membolehkan pengalaman permainan yang lebih menarik dan optimum. Vivo mendakwa prestasi telefon ini lebih pantas dan mampu memaparkan kualiti imej yang lebih terperinci berbanding siri Y sebelum ini.

Skrin IPS bersaiz 6.5 inci pada telefon Vivo Y20s G dilengkapi dengan teknologi dalam sel terkini, menjadikan kualiti warna pada skrin lebih baik dan selesa untuk tatapan pengguna. Bateri berkapasiti 5000 mAh disokong oleh teknologi AI yang menjadikan bateri tahan lebih lama apabila digunakan dalam pelbagai aktiviti. Ciri pengecasan pantas 18W juga disediakan untuk memudahkan pengguna.

Walau bagaimanapun, sektor kamera pada telefon ini kelihatan biasa-biasa saja, dengan hanya 3 kamera belakang dan kamera utama 13 MP yang tidak dilengkapi dengan kamera ultrawide. Ini mungkin menjadi kekecewaan bagi sesetengah pengguna yang mengutamakan kualiti kamera pada telefon pintar.

3. vivo Y21a

SkrinIPS LCD 6.51 inci
CipsetMediaTek Helio P22
RAM4 GB
Memori64 GB
Kamera13 MP (wide) 2 MP (macro)
BateraiLi-Po 5000 mAh

Vivo adalah salah satu pengeluar telefon terkenal yang mempunyai beberapa varian telefon pintar. Di kelas telefon di bawah price RM600  Vivo mempunyai model Vivo Y21a. Ini adalah telefon pintar Android yang murah dengan reka bentuk premium dan bergantung pada kamera belakang resolusi tinggi.

Ditujukan untuk pengguna muda, Vivo Y21a mempersembahkan reka bentuk badan yang anggun dan minimalis. Badan belakangnya kelihatan lebih minimalis dengan modul kamera mewah yang sama seperti seri Y21. Menariknya, telepon genggam ini hanya setebal 8 mm dan berat 182 gram, sehingga nyaman digenggam dan dibawa ke mana-mana.

Untuk penggunaan sehari-hari, telepon pintar ini dilengkapi dengan chipset MediaTek Helio P22. Chipset ini didukung oleh RAM 4GB yang dapat ditingkatkan hingga 5GB dengan 1GB memori virtual. Performanya semakin lancar untuk berbagai aktivitas.

Ada kamera utama 13 MP dan sensor kedalaman 2 MP sebagai komponen tangkapan gambar. Vivo telah mempersembahkan mode malam dan berbagai fitur untuk mempercantik hasil jepretan kamera.

Namun, kelemahan telepon Vivo ini adalah skrinnya masih menggunakan resolusi HD+. Selain itu, skrin ini tidak dilengkapi dengan pelindung anti-gores yang berkebolehan.

4. vivo Y15s

SkrinIPS LCD 6.51 inci
CipsetMediaTek Helio P35
RAM3 GB
Memori32 GB
Kamera13 MP (wide) 2 MP ()
BateraiLi-Po 5000 mAh

Vivo sebelum ini mempunyai telefon pintar bernama Vivo Y15 yang dilancarkan pada tahun 2019. Kini, telefon tersebut telah digantikan dengan Vivo Y15s yang dikeluarkan pada November 2021. Terdapat banyak peningkatan yang dilakukan oleh Vivo pada Y15s berbanding dengan model sebelumnya.

Salah satu peningkatan yang ketara adalah rekaannya yang lebih menarik, terutamanya pada bahagian penutup belakang dan modul kamera. Vivo Y15s turut dilengkapi dengan pengimbas cap jari di sisi telefon yang digabungkan dengan butang kuasa. Pengimbas cap jari ini sangat pantas, mampu membaca maklumat biometrik dalam masa 0.2 saat sahaja.

Sekiranya kita membincangkan mengenai kapasiti penyimpanan, telefon ini mungkin biasa-biasa sahaja dengan kapasiti penyimpanan sebanyak 32GB dan 3GB RAM. Tetapi, Vivo Y15s mempunyai slot khas untuk microSD yang membolehkan pengguna menambah kapasiti penyimpanan hingga 1 TB. Selain daripada itu, terdapat banyak penambahbaikan lain yang disediakan oleh Vivo untuk menjadikan telefon ini lebih cekap.

5. vivo Y20

SkrinIPS LCD 6.51 inci
CipsetMediaTek Helio P35
RAM4 GB
Memori64 GB
Kamera13 MP (wide) 2 MP (macro) 2 MP (depth)
BateraiLi-Po 5000 mAh

Terdapat banyak alasan mengapa orang membeli telepon pintar. Ada yang membeli berdasarkan spesifikasi, ada juga yang lebih tertarik dengan desain. Jika Anda termasuk tipe orang yang cenderung memilih sesuatu karena desainnya, maka Telefon Vivo Y20 2021 bisa memenuhi standar Anda.

Ya, desain telepon ini menarik perhatian karena penutup belakangnya yang dapat memantulkan cahaya ke segala arah. Di bagian depan, Vivo Y20 menggunakan kaca melengkung 2.5D yang membuatnya sangat nyaman digenggam. Berat HP ini tidak terlalu berat, hanya sekitar 192 gram.

Selain penampilannya yang unik, telepon seharga RM600 ini juga memiliki berbagai fitur yang mendukung penggunaan sehari-hari yang lancar. Misalnya, dukungan untuk WiFi 5 GHz dan Mod Perlindungan Mata pada layarnya.

6. vivo Y12s 2021

SkrinIPS LCD 6.51 inci
CipsetQualcomm Snapdragon 439
RAM3 GB
Memori32 GB
Kamera13 MP (wide) 2 MP (depth)
BateraiLi-Po 5000 mAh

Vivo telah memberi penyegaran pada ponsel Vivo Y12s dengan meluncurkan Vivo Y12s 2021. Pada dasarnya, Telefon ini sama dengan Y12s yang lama. Namun, terdapat perbedaan pada chipset dan sistem operasi. Vivo Y12s 2021 menggunakan chipset yang lebih bertenaga, yaitu Snapdragon 439.

Chipset ini unggul karena memiliki GPU dan ISP yang lebih baik dibandingkan dengan SoC yang dimiliki oleh Y12s yang lama. Dampaknya, kemampuan olahgrafis dan fotografi pada Vivo Y12s meningkat. Selain itu, untuk sistem operasi, Telefon ini sudah dilengkapi dengan Android 11 sejak awal.

Jika Anda tertarik untuk membeli telefon Vivo Y12s 2021, Anda harus menyiapkan dana tidak kurang dari RM600.

7. vivo Y30i

SkrinIPS LCD 6.47 inci
CipsetMediaTek Helio P35
RAM4 GB
Memori64 GB
Kamera13 MP (wide) 2 MP (macro) 2 MP (depth)
BateraiLi-Po 5000 mAh

Telefon Vivo Y30i ini mempunyai kelebihan yang cukup menarik. Ia menawarkan 4GB RAM dengan 64GB memori dalaman yang mencukupi untuk kegunaan harian. Selain itu, terdapat juga slot khas untuk microSD supaya penyimpanan boleh diperluaskan lebih lagi.

Telefon ini juga mempunyai hayat bateri yang cukup baik dengan kapasiti yang besar. Untuk kegunaan harian, Vivo Y30i dilengkapi dengan bateri 5000 mAh. Walau bagaimanapun, tahap ketahanan bergantung pada cara penggunaan anda. Untuk pengecasan, telefon ini menyokong port USB-C dan pengecasan terbalik.

Dari segi kamera, telefon ini mempunyai tiga kamera di bahagian belakang yang tersusun rapat. Namun, kamera yang sering digunakan hanyalah kamera utama 13 MP. Manakala di bahagian hadapan, terdapat kamera selfie 8 MP. Spesifikasinya cukup baik untuk kelas harga di bawah RM600.

8. vivo Y12i

SkrinIPS LCD 6.35 inci
CipsetQualcomm Snapdragon 439
RAM3 GB
Memori32 GB
Kamera13 MP (wide) 2 MP (depth)
BateraiLi-Po 5000 mAh

Telefon murah tidak bermakna ia kelihatan murah, seperti Vivo Y12i, yang masih menawarkan reka bentuk badan belakang yang menarik. Walaupun ia hanya mempunyai dua kamera belakang dengan kuasa 13 MP dan 2 MP, kualiti gambar telefon bimbit ini cukup baik dengan ketajaman yang memuaskan.

Selain itu, ia didatangkan dengan reka bentuk yang tahan air, dan skrinnya memenuhi hampir seluruh bahagian dengan bezel yang nipis. Saiz skrinnya ialah 6.35 inci, yang membolehkan pengguna menikmati kandungan video dengan lebih mendalam.

Jika anda sering mengeluhkan masalah bateri, anda akan gembira mengetahui bahawa Vivo Y12i dapat bertahan seharian penuh berkat kapasiti bateri yang tinggi iaitu 5000 mAh.

9. vivo Y02

SkrinIPS LCD 6.51 inci
CipsetMediaTek Helio P22
RAM3 GB
Memori32 GB
Kamera8 MP (wide)
BateraiLi-Po 5000 mAh

Vivo Y02 adalah salah satu produk dari Vivo yang memiliki desain premium dengan harga di bawah RM600. Vivo Y02 hadir dengan desain yang dinamis dan tidak terlalu tebal, hanya memiliki ketebalan 8,5 mm dan berat hanya 286 g. Hal ini membuat Telefon di bawah RM600 ini cukup menarik karena mudah dan nyaman digenggam.

Di bagian belakangnya juga memiliki desain yang unik dengan modul kamera berbentuk empat segi ditambah bulatan di dalamnya yang berisi kamera dan lampu kilat LED. Kamera belakang memiliki resolusi 8 MP, sementara kamera depan hanya memiliki resolusi 5 MP.

Ketika beralih ke dapur pacu, ponsel ini masih cocok untuk menjelajahi dunia maya, meskipun tidak untuk bermain game. Chipset yang digunakan adalah MediaTek Helio P22 dengan prosesor octa-core yang mencapai kecepatan 2,0 GHz. Kemudian digabungkan dengan RAM 3GB dan memori internal 32GB. Kapasitas ini masih terjangkau mengingat harganya yang hanya RM600.

10. vivo Y01

SkrinIPS LCD 6.51 inci
CipsetMediaTek Helio P35
RAM2 GB, 3 GB
Memori32 GB
Kamera8 MP (wide)
BateraiLi-Po 5000 mAh

Vivo Y01 hadir dengan spesifikasi yang memenuhi keperluan asas pada masa kini. Oleh sebab itu, telefon ini dilengkapi dengan reka bentuk yang selesa dan skrin yang lebar. Berbicara mengenai reka bentuk, telefon bimbit Vivo ini menggunakan badan plastik yang kukuh tetapi tidak murah. Kemasan badannya agak berkualiti dengan berat 178 gram dan ketebalan 8.2 mm supaya ia ringan dan selesa untuk dibawa ke mana-mana.

Vivo menggunakan skrin yang agak lebar berukuran 6.5 inci dengan panel IPS. Skrin ini sangat selesa digunakan untuk bermain game atau menonton video kerana paparan yang dipersembahkan cukup terperinci.

Telefon Vivo ini menggunakan SoC atau cipset MediaTek Helio P35. SoC ini akan berjalan secara optimum pada sistem Android 11. Gabungan set cip dan sistem pengendalian semasa menjadikan prestasi telefon bimbit ini di bawah RM600 agak pantas.

Untuk menyokong penggunaan harian, kapasiti bateri yang digunakan ialah 5000 mAh dan menampilkan pengecasan pantas 10W. Kelemahan telefon Android murah ini ialah ia masih menggunakan 2GB RAM dan 32GB memori storan.

Bukan itu sahaja, kamera utama yang ditawarkan masih beresolusi 8 MP. Ini tentunya sedikit mengecewakan kerana sudah ada banyak telefon bimbit dengan kamera utama beresolusi yang lebih besar.

Jadi, itulah senarai telefon Vivo terbaik dengan harga di bawah bajet RM600. Semua telefon Vivo yang dibincangkan di atas adalah dari siri Y yang sememangnya berada dalam kelas peringkat permulaan.

Tags

Related Post

Leave a Comment