Untuk nasi daun pisang yang ringkas tetapi mengenyangkan, pergi ke kedai di bawah radar ini di Semenyih

Donna

SEMENYIH, 27 Jun — Pagi yang panjang dan sibuk. Satu tugas terakhir dan kemudian saya selesai. Tetapi pertama-tama makan kerana hari ini tengah hari dan matahari tinggi di langit, terik.

Di sinilah kadangkala serendipity boleh memainkan peranan yang besar dalam hidup kita (atau sekurang-kurangnya dalam membantu kita membuat keputusan tentang tempat makan). Nak cari parking, aku jumpa teluk kosong betul-betul depan restoran nasi daun pisang.

Ia satu petanda. (Selain itu, siapa yang mahu berjalan jauh dalam cuaca yang tidak masuk akal ini untuk mencari makanan, terutamanya apabila seseorang itu sudah kelaparan?)

Sejujurnya, ini bukan kompromi yang patut mendapat simpati anda, pembaca yang dikasihi. Kebetulan saya menggemari nasi daun pisang dan sudah lama tidak makan.

Mungkin kerana saya selalu mengaitkan menikmati nasi daun pisang dengan kawan-kawan yang sehaluan; Perbualan kamilah yang menjadikan daging lebih berair dan kari lebih pedas. (Atau mungkin hanya gosip berair dan skandal pedas.)

Masakan Kampung Daun Pisang Ecohill terletak di sepanjang deretan rumah kedai yang tidak jelas di Semenyih.

Masakan Kampung Daun Pisang Ecohill terletak di sepanjang deretan rumah kedai yang tidak jelas di Semenyih.

Sesungguhnya, nasi daun pisang adalah hidangan tengah hari yang sempurna apabila anda mempunyai pagi yang sukar bekerja dan tugasan.

Bantuan tanpa had nasi yang gebu dan baru dimasak untuk menambah simpanan glikogen anda dengan karbohidrat berkanji. Semua karipap — memutuskan mana yang hendak dihidangkan adalah separuh keseronokan, yang akan kita lakukan kemudian — anda boleh perut, rendam dahulu ke dalam bijirin putih, kemudian ke dalam sistem mengantuk anda.

Itu yang saya jangkakan semasa saya memasuki restoran, Ecohill Banana Leaf Village Cuisine. Terletak di sepanjang deretan rumah kedai yang tidak jelas di Semenyih, pedalaman kelihatan agak gelap apabila dilihat dari luar dengan cahaya matahari yang terik tetapi sebaik sahaja saya duduk, mata saya menyesuaikan diri dan mula merayau.

Bukan orang yang memerhati, ingat! Tetapi lebih kepada kebanyakan hidangan India Selatan yang dipamerkan di kaunter. Untuk nasi daun pisang pada asalnya adalah sebahagian daripada masakan India Selatan yang lebih condong kepada nasi daripada naan.

Saya tergoda dengan protein yang banyak daripada telur dan ayam kepada ikan dan kambing, yang kebanyakannya digulai mengikut tahap kekeringan atau kuah yang berbeza. Terdapat juga banyak pilihan vegetarian, dengan lentil dan terung yang menawarkan berat dan kenyang.

Hidangan India Selatan dipamerkan.

Hidangan India Selatan dipamerkan.

Tetapi pertama: nasi daun pisang saya!

Pelayan pantas tiba di meja saya untuk meletakkan sehelai daun pisang yang besar, hijau segarnya sebagai sanggahan tajam terhadap peningkatan di beberapa kedai menggunakan pinggan mangkuk seramik berbentuk seperti daun pisang, bukannya yang sebenar.

Ini semua tentang keharuman yang diberikan oleh daun pisang segar kepada nasi anda; kalau tidak, kenapa perlu bersusah payah, kan?

Pelayan lain datang, kali ini untuk menyenduk nasi putih kukus yang banyak ke atas daun pisang saya. Saya perlu memberitahunya bila perlu berhenti atau dia mungkin terus pergi!

Kerusi muzik diteruskan: pelayan ketiga dengan bumbu atau sisi yang mengiringi nasi daun pisang. Ini termasuk yang mesti ada seperti rasamsup berasaskan asam jawa yang pedas dan masam yang membantu dalam penghadaman, dan timun yang menyegarkan raitasangat diperlukan memandangkan panas di luar.

Pelbagai sisi yang mengiringi nasi daun pisang antaranya yang wajib ada seperti 'rasam' dan 'raita' timun.

Pelbagai sisi yang mengiringi nasi daun pisang antaranya yang wajib ada seperti ‘rasam’ dan ‘raita’ timun.

Ruji lain termasuk tairuyogurt segar yang menenangkan kepedasan kari, dan sebaliknya, cili kering yang rangup dan masin untuk kita yang memerlukan hidangan tambahan untuk hidangan tengah hari.

Masa untuk kari! Pelayan keempat (walaupun siapa yang mengira?) membawa kedi keluli tahan karat empat periuk kari. Hari ini mereka mempunyai kari ayam dan ikan untuk pencinta daging, dan kari bayam dan di mana-mana dhal untuk vegetarian.

Pilih kegemaran anda atau dapatkan sedikit daripada segala-galanya. Saya memilih yang terakhir, secara semula jadi, untuk mendapatkan spektrum penuh rasa.

Sekarang kita sudah bersedia, atau adakah kita? Satu pelayan terakhir disertakan dengan bekas plastik yang besar. Menggunakan penyepit, dia mengeluarkan beberapa cakera nipis wafer. Tak lengkap nasi daun pisang tanpa papadum!

Keropok berempah ringan ini diperbuat daripada tepung kekacang (kacang gram hitam secara tradisinya, tetapi kacang lentil dan kacang ayam juga biasa) menambah keriput yang tidak dapat disangkal kepada kucar-kacir yang pedas, gloppy dan lazat di hadapan saya. Patutlah papadum sangat ketagihan.

Masa untuk kari!  Pilih kegemaran anda atau dapatkan sedikit daripada segala-galanya.

Masa untuk kari! Pilih kegemaran anda atau dapatkan sedikit daripada segala-galanya.

'varuval' daging kambing pedas dan tajam.

‘varuval’ daging kambing pedas dan tajam.

Kembali kepada penyiasatan awal saya tentang pilihan protein di kaunter paparan, saya memutuskan pada sepinggan daging kambing pedas dan masam varuval. Apa-apa sahaja yang memerlukan mengunyah yang lebih bertimbang rasa membantu saya melambatkan, menghalang serigala yang tidak sedarkan diri makan nasi dan kari.

Hidangan yang enak harus dinikmati, tanpa tergesa-gesa.

Apabila saya selesai, saya lipat daun ke dalam ke arah saya, untuk menunjukkan penghargaan saya untuk hidangan, begitu ringkas lagi memuaskan.

Tidak seperti orang Jepun berkata “Gochisosama deshita” di akhir makan. Diterjemah secara kasar, ini bermaksud “Terima kasih banyak kerana berusaha keras; ia adalah jamuan.”

Itulah yang saya rasakan selepas membayar dan ketika saya tersandung di luar di bawah sinar matahari semula, segar semula dan bersedia untuk menghadapi sepanjang hari.

Masakan Kampung Daun Pisang Ecohill

A-03-L1, Pusat Komersial Dataran Ecohill, Block A, Jln Ecohill 1/2, Setia Ecohill, Semenyih, Selangor No.

Dibuka setiap hari (kecuali Isnin ditutup) 8 pagi-10 malam

Telefon: 018-321 8214

* Ikuti kami di Instagram @eatdrinkmm untuk lebih banyak permata makanan.

Tags

Related Post

Leave a Comment