5 Pengasah Pisau Terbaik untuk Dapur

Shafana aznii

Orang ramai pasti akan berasa jengkel jika pisau yang mereka gunakan tak tajam. Atas sebab ini, adalah sangat penting untuk mengetahui rekomendasi untuk pengasah pisau terbaik yang boleh memudahkan kerja mereka.

Pengasah pisau ini mudah didapati di kedai dalam talian dan luar talian. Harga jualan juga sangat berpatutan. Jadi anda mesti memilikinya.

5 Pengasah Pisau Terbaik untuk Dapur Anda

Cadangannya adalah seperti berikut.

1. Pengasah Pisau Dua Peringkat Tanica

pengasah pisau Tanica

Alat mengasah ini boleh disyorkan kerana ia direka dengan bahagian yang kasar dan halus. Dengan ini, pengguna boleh menggunakannya mengikut keperluan mereka. Adapun harganya yaitu 47 ringgit. Kemudian untuk fungsi bahagian kasar iaitu untuk membuat pisau tumpul lebih tajam dengan hanya beberapa tarikan sahaja.

Ini kerana bahagian yang kasar mempunyai roda yang disalut dengan kristal karbon yang berkualiti. Kemudian, bahagian licin yang mempunyai roda seramik berfungsi untuk mengekalkan pisau secara teratur supaya dapat meningkatkan ketajaman pisau. Kemudian, pengasah ini juga mempunyai pemegang yang tidak licin, jadi ia sangat selesa dan selamat digunakan.

2. Batu Putih Kombinasi Edelmann 240/1000

Edelmann Combination Whetstone 240/1000

Alat mengasah ini juga boleh menjadi cadangan untuk pengasah pisau terbaik seterusnya. Ini kerana pengguna akan merasa mudah untuk membuat pisau tajam secara manual. Tambahan pula, pengasah ini direka dengan batu yang mempunyai bahan anti gelincir dan sisi kasar berukuran 240, dan sisi licin berukuran 1000.

Dengan ini, pengguna boleh menggunakannya dengan selesa dan selamat. Kemudian, orang ramai yang ingin menggunakannya dinasihatkan untuk merendamnya terlebih dahulu dalam air selama beberapa minit. Ini dilakukan supaya pengasahan dapat menghasilkan ketajaman maksimum pada pisau, supaya ia bertahan lama. Untuk harganya ialah 105 ringgit.

3. Swift Sharp

Swift Sharp

Bagi mereka yang tidak mahu menghabiskan lebih banyak tenaga mengasah pisau, sangat sesuai menggunakan pengasah ini. Ini kerana pengasah mempunyai kelajuan mengasah pisau dengan cepat. Ia berfungsi secara elektrik dengan bantuan bateri, jadi pengguna boleh menjimatkan masa. Kemudian, harganya adalah 24 ringgit.

Selain itu, pengasah juga dilengkapi dengan cengkaman kuasa yang boleh melekat pada permukaan dengan sempurna. Dengan ini, alat tidak akan mudah beralih apabila ia digunakan. Kelebihan lain ialah ia bukan sahaja boleh digunakan pada pisau, tetapi pengasah juga boleh digunakan pada alat tajam yang lain.

4. Pengasah Victorinox

Pengasah Victorinox

Orang yang menggunakan alat pengasah ini pasti akan mendapat kualiti yang tidak diragui. Ini kerana Victorinox Sharpening berasal dari jenama di Switzerland yang sentiasa menyediakan produk berkualiti dan tidak mudah rosak. Untuk harganya sekitar 16 ringgit.

Kemudian, kayu pengasah juga diperbuat daripada bersalut kromanium yang panjangnya 25 cm. Manakala pemegang pula diperbuat daripada material polypropylene yang sangat selesa dan tidak licin apabila dipegang. Pembersihan juga sangat mudah, kerana terdapat cangkuk pada pengasah dalam bentuk bulat, jadi ia boleh digantung.

5. IKEA Aspekt

IKEA Aspekt

Alat mengasah seterusnya ini berukuran 16 cm panjang. Kemudian, Asahan juga mempunyai reka bentuk yang sangat ringkas, tetapi tetap elegan. Kemudian, untuk bekas mengasah pisau ini, ia mesti sentiasa diisi dengan air apabila digunakan. Pemegangnya diperbuat daripada plastik sintetik yang kuat dan boleh melindungi haba dengan baik.

Tambahan pula, kehadiran pemegang juga boleh membuatkan pengguna berasa sangat selesa dan selamat apabila menggunakan pengasah ini. Selain itu, semua jenis pisau besar dan kecil juga boleh diasah oleh Aspek IKEA ini. Jika anda berminat, harganya sendiri sekitar 30 ringgit.

Baca Juga: Ulasan Pisau Lipat Eiger Wolf Tooth Knives yang Sesuai untuk Survival

Ini adalah beberapa cadangan untuk mengasah pisau yang boleh digunakan untuk meningkatkan ketajaman pisau. Dengan mengetahui perkara ini, pengguna boleh mengasah pisau dengan selesa dan selamat. Selain itu, pengguna tidak perlu bersusah payah atau memerlukan tenaga yang banyak ketika mengasah. Bagaimana? Istimewa sangat kan?

Tags

Related Post

Leave a Comment