Untuk hidangan Thai tanpa daging babi (ditambah dengan mesin slushie yang mengejutkan), kunjungi Sun Thai Food di Sri Petaling

Donna

KUALA LUMPUR, 20 Julai — Perkara pertama yang menarik perhatian anda ialah tong gergasi yang dipenuhi ais di pintu masuk restoran itu. Dan dalam bubur ais? Botol minuman ringan, sejuk dan sedia untuk dihidangkan kepada orang yang lalu lalang dan pelanggan yang dahaga.

Sungguh menyegarkan! Atau, seperti yang mereka katakan di Thailand, “Sodchun!”

Untuk ini adalah restoran Thai, yang dengan sendirinya tidak begitu mengejutkan; Sri Petaling adalah satu kawasan kejiranan yang mempunyai bahagian atas purata kedai makan Thai.

Apa yang menarik, memandangkan berapa banyak restoran Thai di sini yang tidak halal, Sun Thai Food tidak menghidangkan daging babi. Memang ia dikendalikan oleh keluarga Cina Muslim.

Ini menjadikannya permata yang jarang ditemui di restoran Thai di Sri Petaling di mana dapur diketuai oleh seorang chef Muslim.

Sun Thai Food menawan dengan daya tarikan seperti rumah dan hiasan berwarna-warni.

Berjalan masuk, kami berasa seolah-olah diangkut ke kawasan tepi pantai di Thailand — sama ada di Phuket atau Pattaya — berkat kelimpahan warna-warna berani dan alunan pop Thai yang meriah dimainkan.

Dinding berwarna merah terang ditampal dengan cetakan yang membangkitkan Bangkok dan bandar-bandar Thai yang lain.

Sesetengah atau papan tanda bercahaya neon akan menghiburkan mana-mana pengunjung yang kerap ke jiran utara kami: di sini jenama kedai serbaneka terkenal, di sana bank simpanan kerajaan berwarna merah jambu.

Ia bukan rasa nostalgia tetapi rasa rindu, untuk kembali ke rumah kedua yang anda tidak sedari, apalagi dirindui.

Pelangi tanglung kertas tergantung di siling, mengingatkan itu Loy Krathong tinggal beberapa bulan lagi. Adegan kecil sois (lorong) dan gerai jalanan, tempat Sun Thai Food mendapat inspirasinya.

Jus pandan (kiri) dan kelapa segar (kanan).

Mungkin yang paling menakjubkan ialah peta gergasi Thailand di dinding belakang, dipenuhi dengan ilustrasi meriah pasar bot dan kuil purba, gajah megah dan itik getah kuning.

Ia adalah sekeping Thailand yang diangkut ke Sri Petaling.

Begitu juga dengan menu mereka, dipenuhi dengan hidangan ringkas dan klasik yang mudah dikenali seperti kapal stim gaya Thai, kukus limau bawang putih siakap (ikan siakap) dan mi segera Thai yang ikonik — jenama Mama mee, berkrim tom yum kuahnya dan dilapisi dengan makanan laut yang mewah.

Kami menghidupkan semula selera kami dengan kelapa segar dan segelas jus pandan, minuman yang anda tidak boleh salah dengan mana-mana restoran Thai.

Begitu juga, pad krapao gai (tumis selasih suci dengan ayam cincang) dan pad makanan laut Thai adalah pertaruhan selamat untuk protein dan kanji.

'Yum pla duk foo' atau ikan keli rangup dan salad mangga hijau.

Untuk salad, kami mengelakkan perkara yang jelas som tum (salad betik hijau) untuk sesuatu yang lebih bertekstur: yum pla duk foo atau ikan keli rangup dan salad mangga hijau. Potongan mangga yang belum masak adalah sangat berbeza dengan rangup seperti wafer pada serunding ikan keli goreng.

menyelerakan. Aroi mak mak!

Ia adalah sup yang memerlukan beberapa rundingan. The kaeng som kelihatan menarik — versi sup masam dan pedas ini disemat dengan segi empat sama cha om (akasia) telur dadar — tetapi saya bukan peminat keasidannya yang tajam; perkara yang baik untuk kuasa veto apabila makan di luar.

Sebaliknya, pilihan konsensus akhirnya menjadi tom kha gai berkrim. Sepupu yang rapat dengan mana-mana tom yuma tom kha gasaya berkongsi banyak bahan yang sama walaupun mempunyai kepanasan (boleh jadi sama pedas, maklumlah!) diredam dengan penambahan santan.

Ia adalah hidangan gaya rumah, yang kebanyakan kita dambakan pada penghujung hari kerja yang memenatkan atau minggu yang sibuk.

'Tom kha gai' serupa dengan 'tom yum', tetapi dengan tambahan santan.

Melihat sekeliling di meja lain, ada rasa ceria dan chumminess. Keluarga beramai-ramai, menikmati makan malam mereka. Beberapa kanak-kanak kecil menari mengelilingi Vespa merah jambu berhampiran pintu masuk.

Sun Thai Food nampaknya membuka cawangan kedua di Mahkota Cheras, jadi orang ramai akan ada sesuatu yang ditunggu-tunggu tidak lama lagi.

Semasa kami keluar selepas membayar bil kami, saya menyedari mengapa tong ais dan minuman ringan kelihatan begitu biasa. Ia sebenarnya adalah makanan biasa oleh peniaga jalanan Thai. Daripada sekadar memastikan minuman sejuk, ini adalah mesin slushie!

Goncangan dan putaran bolak-balik pada dasarnya menghasilkan hidangan berais. Hanya keluarkan satu botol dan tuangkan slushie ais siap ke dalam cawan — dan anda boleh pergi!

Pasti sesuatu untuk dicuba apabila kami kembali seterusnya. Sodchun!

Vespa merah jambu sangat digemari oleh kanak-kanak kecil.

Makanan Thai Sun

No 2A & 6, Jln Radin Bagus 3, Bandar Baru Sri Petaling, KL

Dibuka setiap hari 11 pagi-12 tengah malam

Telefon: 014-606 0609

Tags

Related Post

Leave a Comment