Untuk hidangan pada waktu malam, Laksa Penang Rahim di PJ Jalan 223 tiba di tempat itu

Donna

PETALING JAYA, 14 Julai — Burung hantu malam mengidam semangkuk ala Melayu Pulau Pinang assam laksa berada dalam untuk merawat.

Beroperasi sehingga tengah malam, Laksa Penang Rahim telah berniaga sejak tahun 1986. Gerai itu dikendalikan oleh Noor Jannah Rahim.

The laksa dimasak menggunakan resipi yang diwarisi daripada ibunya yang berasal dari Butterworth.

Ia mungkin kelihatan ringkas tetapi rasai kuahnya dengan ikan segar yang dikisar, dan anda akan terpesona dengan rasa manis dan masamnya yang lembut.

Menggunakan sardin segar untuk mencipta kuahnya, ia juga dibubuh asam keping dan belacan. Ini memberikan rasa yang lebih ringan berbanding dengan versi Cina assam laksadi mana kuahnya cenderung lebih tajam dan pedas.

Penggunaan mi nasi yang licin dan lembut melengkapi laksa kuahnya dengan sempurna.

Sukakan kontras tekstur?  Dapatkan Laksa Telur Sarang dengan telur gorengnya yang rangup yang melengkapi 'laksa' yang lazat.

Sukakan kontras tekstur? Dapatkan Laksa Telur Sarang dengan telur gorengnya yang rangup yang melengkapi ‘laksa’ yang lazat.

The laksa dihiasi dengan hirisan bawang besar mentah, timun dan cincang kecil daun kesom. Jika anda mendapati ia tidak cukup berapi-api, mereka juga menambah taburan yang banyak dicincang cili padi atau cili mata burung untuk menaikkan api itu.

Di sebelahnya ada sesudu pes udang pekat wangi atau petis udanguntuk anda kacau ke dalam laksa. Ini memberikan rasa yang lebih mendalam.

Sekarang di Pulau Pinang, ala-ala Melayu assam laksa biasanya meninggalkan ini. Ia lebih biasa ditemui dalam gaya Cina assam laksa.

'telur sarang' anda dimasak 'a la minute' di atas dapur jadi bersabarlah (kiri).  Dapatkan 'nasi lemak bungkus' untuk menambah hidangan anda di sini (kanan).

‘telur sarang’ anda dimasak ‘a la minute’ di atas dapur jadi bersabarlah (kiri). Dapatkan ‘nasi lemak bungkus’ untuk menambah hidangan anda di sini (kanan).

Malah, kemasukan pes udang itu membuatkan saya fikir ia mempunyai aura a laksa Kedah. Walau bagaimanapun, ia tidak mempunyai sedikit yang tersendiri sambal nyiur jadi mungkin tambahan pes udang ini boleh jadi, sekadar pilihan peribadi keluarga.

Terdapat juga limau kalamansi keseluruhan, jadi perah sahaja untuk memberikan keseluruhan ensembel sedikit kecerahan sitrus.

Versi biasa dengan harga RM7 juga mempunyai sebiji telur rebus untuk protein tambahan.

Cari gerai 'laksa' di sebelah kanan apabila anda berjalan masuk dari pintu masuk hadapan.

Cari gerai ‘laksa’ di sebelah kanan apabila anda berjalan masuk dari pintu masuk hadapan.

Jika anda suka tekstur, cuba Laksa Telur Sarang mereka (RM10).

The laksa di atasnya dengan telur dadar goreng yang halus seperti sarang burung, oleh itu ia dipanggil.

Ia memberikan keseluruhan laksa kontras tekstur yang bagus dengan telur rangupnya, yang saya lebih suka daripada telur rebus. Versi ini dipercayai berasal dari Ipoh.

Medan selera sibuk pada waktu malam dengan pengunjung yang kelaparan mencari makanan segera.

Medan selera sibuk pada waktu malam dengan pengunjung yang lapar mencari makanan segera.

Memandangkan gerai ini terletak di dalam Medan Selera Jaya 223 yang sangat sibuk, anda juga boleh grab nasi lemak bungkus dan yang dipanggang otak otak untuk menemani hidangan anda.

Laksa juga boleh dibeli secara sejuk beku, menjadikannya lebih mudah untuk disimpan di rumah dan untuk anda mendapatkannya laksa mengidam diselesaikan dalam sekelip mata. Pra-pesanan untuk versi beku diperlukan walaupun.

Laksa Penang Rahim, Gerai No 56, Medan Selera Jaya 223, Jalan 223, Petaling Jaya. Buka: 5 petang hingga 12 pagi. Ditutup pada hari Isnin. Tel: 017-3183193. Facebook: https://www.facebook.com/LaksaRahim223

* Ikuti kami di Instagram @eatdrinkmm untuk lebih banyak permata makanan.

Tags

Related Post

Leave a Comment