Tiga mangkuk nasi kegemaran saya di KL (dan kopi terbaik untuk dipasangkan dengan setiap satu!)

Donna

KUALA LUMPUR, 22 Julai — Membesar, keluarga saya memanggil saya a tong kipas (“rice bin” dalam bahasa Kantonis) kerana saya sangat menyukai nasi. Oleh itu, saya melihat nama samaran ini kurang menghina dan lebih kepada lencana kehormatan.

Itulah sebabnya, walaupun ini tidak memberi saya apa-apa jenis kuasa, ia memerlukan pelaburan peribadi untuk menikmati mangkuk nasi terbaik yang saya dapati.

Berikut ialah tiga mangkuk nasi kegemaran saya di KL (dan bonus, kopi terbaik untuk dipasangkan dengan setiap satu!):

Untuk mangkuk pertama saya, yang terlintas di fikiran sebelum yang lain ialah nasi telur hancur daging babi cincang di Ebony & Ivory Coffee di Cheras.

Apa yang membuatkan telur hancur mereka berkrim? Walaupun saya ragu kru dapur akan berkongsi mana-mana rahsia mereka tidak lama lagi, adalah menarik untuk diperhatikan bahawa Ebony & Ivory menggunakan mǎcǎo danànc (secara harfiah “telur rumput kuda”).

Juga dikenali sebagai telur Napier, ini adalah telur berkhasiat tinggi yang dihasilkan daripada ayam kampung bebas yang memakan rumput Napier, oleh itu namanya. Atau ia mungkin kemahiran memasak telur yang hebat.

Gandingkan mangkuk nasi sashimi salmon Ebony & Ivory dengan secawan kopi susu berbuih sempurna.

Gandingkan mangkuk nasi sashimi salmon Ebony & Ivory dengan secawan kopi susu berbuih sempurna.

Walau apa pun, ini adalah beberapa telur hancur lembut terbaik di bandar, dan apabila dilapisi di atas nasi kukus panas dan topping mewah daging babi cincang, kepingan bonito, furikake dan bawang besar yang dipotong dadu, ia adalah mangkuk yang direka untuk diambil gambar kemudian dibaham dengan pantas.

(Saya bergurau; sila makan perlahan-lahan.)

Ebony & Ivory mempunyai menu mangkuk nasi yang agak luas, daripada yang bebas keributan oyakodonfillet ayam yang dipukul seimbang dengan rumpai laut yang kaya umami dan ketumbar segar, kepada nasi kari sayuran dengan labu panggang, zucchini hijau dan kuning, kacang ayam, cendawan dan tomato.

Sesetengah item menu adalah bermusim, manakala yang lain ditukar untuk variasi baharu supaya sentiasa ada sesuatu yang baharu untuk ditemui.

Apabila saya berasa seperti makanan laut, mangkuk nasi salmon sashimi mereka yang saya pilih, dihiasi dengan salad hijau dan pop oren-scarlet tobiko (telur ikan terbang). Bukan peminat ikan mentah? Dapatkan versi salmon panggang.

Mangkuk nasi ini digandingkan dengan sangat baik dengan secawan kopi susu berbuih sempurna. (Seandainya kita lupa dalam keghairahan memburu mangkuk nasi, Ebony & Ivory adalah kedai kopi yang menggerunkan juga!)

Pilihan utama di Midsummer ialah nasi telur 'onsen' sederhana mereka.

Pilihan utama di Midsummer ialah nasi telur ‘onsen’ sederhana mereka.

Untuk mangkuk nasi kedua kami, mari pergi ke Taman OUG, di luar Jalan Klang Lama. Terletak di barisan yang sama dengan beberapa bengkel kereta ialah Midsummer (dahulunya dikenali sebagai Midsummer Night), sebuah kafe tersembunyi yang kelihatan lebih seperti syurga penggemar filem berbanding kedai makan pada pandangan pertama.

Terdapat dinding poster filem vintaj serta perabot yang diperbuat daripada kayu kitar semula, memberikan ruang suasana optimisme DIY bertemu bergaya geeky.

Permata sebenar kafe itu bukanlah hiasan eklektiknya tetapi tawarannya yang sederhana onsen nasi telur. Mangkuk itu mula-mula diisi dengan nasi bijirin Jepun yang dikukus mengikut tempahan, kemudian di atasnya dengan rebusan lembut. onsen telur.

Untuk melengkapkan gambar, hiasan termasuk rumpai laut, serpihan bonito, flos vegetarian yang diperbuat daripada kacang hijau kering, bijan dan “daging babi cincang” yang sebenarnya merupakan sos rahsia yang diperbuat daripada buah mahogani Cina.

Midsummer's 'Dream', kopi ais yang dihidangkan dengan ketulan ais kopi, sebotol kecil susu dan sirap 'gula Melaka'.

Midsummer’s ‘Dream’, kopi ais yang dihidangkan dengan ketulan ais kopi, sebotol kecil susu dan sirap ‘gula Melaka’.

Mangkuk nasi lain terdiri daripada yang lebih pedas sambal nasi telur kepada nasi lemak rangup yang sentiasa popular (dan variasinya, termasuk nasi lemak edamame dan nasi lemak kimchi). Namun ia adalah kesederhanaan onsen nasi telur yang paling mengenyangkan.

Nikmati ini dengan salah satu minuman aneh Midsummer: “Dream” — kopi ais yang dihidangkan dengan ketulan ais kopi, sebotol kecil susu dan gula Melaka sirap — berjanji untuk menjadi manis seperti tidur yang paling indah.

Titiskan kopi (kiri) dan 'saba don' (kanan) di Await Café.

Titiskan kopi (kiri) dan ‘saba don’ (kanan) di Await Café.

Lebih jauh ke Jalan Klang Lama, terdapat satu lagi kedai kopi yang dipercayai, Await Café di kawasan kejiranan bucolic di Taman Desa. Terletak di tingkat dua lot kedai yang tidak jelas, kafe kecil ini telah wujud selama lebih sedekad.

Mereka dibuka pada tahun 2012, ketika kopi istimewa tidak begitu popular seperti hari ini, lebih-lebih lagi gaya Await untuk kopi sifon buatan tangan yang dibancuh perlahan. Mereka adalah salah seorang OG yang menghidangkan biji kopi asal tunggal pada masa itu.

Namun Menunggu lebih daripada kopi mereka; ramai pelanggan tetap pergi ke kedai, terutamanya semasa waktu makan tengah hari untuk beberapa mangkuk nasi gaya rumah mereka yang lazat.

Satu kegemaran ramai adalah mereka saba don, makan tengah hari berinspirasikan Jepun dengan nasi tenggiri bakar. Gambar rangup dan gelupas saba shioyaki – tenggiri biru (saba) dipanggang dengan garam — disiram dengan minyak bawang putih yang hangus dan dihidangkan di atas nasi calrose, sayur-sayuran segar, kedua-dua sos teriyaki dan kicap, dan sepotong limau untuk menyegarkan.

Hasilnya ialah hidangan ringan yang sesuai dengan kopi titisan khas mereka.

Selesa dan mengenyangkan: Nantikan nasi babi rebus Café.

Selesa dan mengenyangkan: Nantikan nasi babi rebus Café.

Kegemaran peribadi saya ialah nasi babi rebus gaya Taiwan mereka — perut babi rebus cincang dicampur dengan telur rebus yang dipotong dadu, diperisakan dengan kayu manis dan rempah campuran. Ini adalah makanan keselesaan. Itulah sebabnya kami mengidam semangkuk nasi kami.

Tidakkah anda, apabila mereka begitu baik?

Sekarang siapa nak order mangkuk lagi…?

Kopi Kayu Hitam & Gading

No 4A, Jalan Kaskas 4, Taman Cheras, KL

Dibuka setiap hari (kecuali Isnin ditutup) 10 pagi-6 petang

Tel: 013-616 1286

IG: instagram.com/ebonyivory_coffee/

Pertengahan musim panas 仲夏

36A, Jalan Awan Hijau, Overseas Union Garden, KL

Buka Sel-Sab 1pm-9pm; Ahad & Isnin ditutup

Tel: 03-7971 2345

FB: facebook.com/people/仲夏-Midsummer/100064669090564/

Tunggu Café 珈琲工坊

9-1-5, Jalan 3/109F, Taman Danau Desa, KL

Dibuka Ahad-Khamis 9 pagi – 6 petang (kecuali Sel ditutup); Jumaat-Sabtu 9 pagi – 10 malam

Tel: 03-9543 2508

IG: instagram.com/awaitcafekl/

Untuk lebih banyak kisah kehidupan, lawati lifeforbeginners.com.

* Ikuti kami di Instagram @eatdrinkmm untuk lebih banyak permata makanan.

Tags

Related Post

Leave a Comment