Tempat awan dan pokok bertemu: Nikmati minuman pagi dan roti bakar ‘rakyat’ di Kopi YunShu di OUG

Donna

KUALA LUMPUR, 6 Julai — Kadangkala dalam hidup anda perlu mengambil risiko.

Kami tidak pernah ke kafe ini sebelum ini, yang bukan sesuatu yang biasanya saya fikirkan dua kali kecuali saya bertemu rakan barista saya pada hari cutinya. Apabila seseorang itu seorang profesional kopi, piawaian seseorang itu pasti lebih tinggi, saya rasa.

Tera pertama dikira. Kami disambut oleh sebatang pokok besar di pintu pagar rumah teres ini, dahan-dahannya merebak lebar dan tinggi, mewujudkan kanopi untuk melindungi pelanggan daripada anasir.

Cukup tinggi sehingga dahan paling atas seolah-olah mengikis langit, yang meminjamkan kepada tema menyeluruh kafe. Namanya, Yún Shù Kāfēi, diterjemahkan sebagai “Cloud Tree Coffee” dalam bahasa Mandarin.

Secara harfiah: Kopi YunShu, tempat awan dan pokok bertemu.

Melepasi taman bertaburan batu kerikil adalah ceruk kecil di mana barista memegang kubu, mesin espresso di hadapan, tuangkan penitis di sisi dan paparan cawan porselin yang disusun dengan teliti di dinding, setiap satu berbeza dan masing-masing mempunyai cerita tersendiri .

Menuang susu kukus untuk membentuk seni latte.

Menuang susu kukus untuk membentuk seni latte.

Kami tertanya-tanya cawan mana yang akan menampung kopi kami. Kami tertanya-tanya kisah siapa yang akan diceritakan.

Pelanggan lain segera menuju ke bahagian dalam, di mana penghawa dingin melindungi mereka daripada haba yang paling teruk. Kami memutuskan untuk tinggal di luar, berehat di kerusi rendah di hadapan bar kopi.

Kita boleh melihat barista menarik tangkapan espresso melalui tingkap yang luas. Ia adalah meditasi untuk memerhatikan bagaimana dia menuang susu kukus dengan lembut ke dalam cawan yang dia buai untuk membentuk seni latte.

'Caffè latte', dibuat dengan biji kopi dari Uganda.

‘Caffè latte’, dibuat dengan biji kopi dari Uganda.

Saya terfikir bahawa tidak kira sama ada dia melukis bunga tulip atau rosetta, angsa atau hati; ia adalah tindakan melukis dengan susu panas dan kopi pekat yang benar-benar memukau.

Untuk saya caffè latte, barista memberitahu saya saya mempunyai pilihan Colombia atau Uganda. Saya memilih untuk membuat kopi dengan kacang dari Uganda. Keasidannya menyenangkan, tidak terlalu tajam.

Adakah yang lebih mendebarkan daripada kopi yang tidak terlalu hambar atau seimbang?

Roti Bakar Rakyat: hirisan roti bakar susu, mentega Perancis, 'kaya' pandan buatan sendiri dan dua telur rebus lembut.

Roti Bakar Rakyat: hirisan roti bakar susu, mentega Perancis, ‘kaya’ pandan buatan sendiri dan dua telur rebus lembut.

Baki berlebihan, saya percaya. Kami mendapati kehidupan yang kurang biasa menari tentang tepi. Kami mengambil risiko, yang kecil seperti mengunjungi kafe yang belum pernah kami kunjungi; kita diberi ganjaran setimpal.

Ia membantu bahawa Kopi YunShu terletak berhampiran jalan kegemaran saya (baru ditempa). tongsui kedai. Sebahagian daripada tarikan ialah bagaimana saya boleh bersiar-siar ke Stesen Wang Tong Shui beberapa pintu jauhnya dan menikmati semangkuk hak loh mai atau fa sang wu bila kedai tu buka tengah hari.

Tetapi untuk orang yang awal, Kopi YunShu adalah tempat yang bagus untuk singgah untuk menikmati minuman putih rata atau menuangkan minuman sebelum makan tengah hari dan tong sui. (Sekurang-kurangnya pada hari bekerja, apabila YunShu dibuka pada pukul 8 pagi; pada hujung minggu, kafe dibuka kemudian pada pukul 11 ​​pagi.)

Lagipun, saya tidak pernah berkata apa-apa tentang mengambil risiko yang terlalu besar. Ia sentiasa membantu untuk mempunyai pelan sandaran.

Luangkan masa untuk menikmati kopi perlahan yang dibancuh tangan.

Luangkan masa untuk menikmati kopi perlahan yang dibancuh tangan.

Untuk camilan, kami berkongsi sepinggan Roti Bakar Rakyat mereka yang jenaka: hirisan roti bakar susu, mentega Perancis, pandan buatan sendiri kaya dan dua telur rebus lembut.

Cukup sama dengan tambang yang anda akan dapat di kawasan kejiranan kopitiam, tetapi dengan peningkatan tahap yang mencukupi yang mungkin merasakan tanda harga yang lebih tinggi mungkin wajar. (Walaupun jujur, tiada apa yang mengalahkan makan roti bakar pada a kopitiam.)

Kami meluangkan masa untuk menikmati cawan yang dibancuh tangan — kopi perlahan adalah apa yang terlintas di fikiran — sambil membersihkan serbuk roti dari tapak tangan kami.

Beberapa kombucha buah markisa yang menyegarkan.

Beberapa kombucha buah markisa yang menyegarkan.

Matahari naik lebih tinggi; sudah hampir tengah hari. Barista keluar semula dan menawarkan kami kombucha buah markisa yang menyegarkan, di rumah.

Kadang-kadang perbuatan kecil yang bernas inilah yang kita ingat lama selepas cawan terakhir.

Taman yang mesra dan patio hadapan kafe.

Taman yang mesra dan patio hadapan kafe.

Semasa kami berlepas, kami berpatah balik dan menikmati apa yang pertama kali kami lihat semasa kami tiba di kafe: taman yang menghijau dan mesra dan patio hadapan berwarna salmon.

Kopi YunShu mungkin di mana awan bertemu dengan pokok tetapi di sini juga terdapat lebih banyak aktiviti dan hobi yang sederhana. Kopi yang dibancuh perlahan, perbualan yang penuh hikmah, gelak tawa dan senyuman di antara setiap tegukan.

Kopi YunShu

103, Jalan Sepadu, Taman United, KL

Buka Isnin-Jumaat (kecuali Sel ditutup) 8 pagi-4 petang; Sabtu & Ahad 11am-7pm

Telefon: 010-664 9388

IG: https://www.instagram.com/yunshuspace/

* Ikuti kami di Instagram @eatdrinkmm untuk lebih banyak permata makanan.

Tags

Related Post

Leave a Comment