Sudut Nasi Lemak Ujang di Bandar Baru Selayang adalah tempat anda akan menemui salah satu versi ‘nasi lemak’ terbaik di bandar.

Donna

KUALA LUMPUR, 25 Jun — Sebelum kerakusan saya menjadi gig sepenuh masa, saya menghabiskan sebahagian besar hujung minggu saya dengan mengejar bola di sekitar padang astroturf di Taman Melawati.

Selama bertahun-tahun, saya menikmati banyak hidangan di kawasan itu bersama ayah saya, khususnya yang menonjol.

Dalam perjalanan pulang dari sepak mula pagi, dia membawa saya ke a nasi lemak gerai di Taman Greenwood yang, terus terang, agak tertekan.

Tempat letak kereta adalah mimpi ngeri dan barisan adalah tidak suci, tetapi nasi lemak sungguh mulia, walaupun selera saya yang agak tidak jelas pada masa itu tidak dapat mengetahui apa sebenarnya yang menjadikannya begitu baik.

Sedikit kemunduran dan ingatan Peta Google yang aneh membawa saya ke Sudut Nasi Lemak Ujang, walaupun kali ini saya memilih untuk melawat cawangan di Selayang untuk mengelakkan kekecohan besar-besaran.

Ia terbukti bijak.

Seperti kanak-kanak di kedai gula-gula, anda boleh menatap penuh rindu pada periuk 'lauk' sambil memesan.

Tempat letak kereta adalah mudah, dan apa yang pada mulanya kelihatan seperti barisan panjang bergerak pada kadar sedemikian, saya hampir tidak mempunyai masa untuk mencerna rangkaian penuh tawaran di papan.

Anda boleh memesan anda nasi lemak dengan pilihan anda lauk atau dapatkan yang kedua secara berasingan, walaupun ia tidak membuat perbezaan dalam harga.

Menariknya, setiap bahagian daripada lauksama ada ia ayam rendang, sambal sotong atau rendang dagingsemuanya sama harga RM4.50.

Saya samar-samar teringat makan lazat sambal udang tahun lalu tetapi dimaklumkan bahawa disebabkan kenaikan harga yang mendadak, kedua-duanya sambal kerang dan udang tidak tersedia.

Segala-galanya dan harganya disenaraikan dengan kemas di papan (kiri).  Nama 'nasi lemak', paling ringkas (dengan telur goreng) (kanan).

Sebahagian daripada nasi lemak biasa (RM3) disertakan dengan nasi, separuh telur rebus dan beberapa keping timun; untuk tambahan RM2, boleh tambah a telur mata.

Terdapat peninggalan yang cukup jelas – ikan bilis dan kacang tanah tiada di mana-mana, walaupun saya rasa anda tidak akan mendapati kehadirannya terlepas.

Gebu, wangi dan mengenyangkan, setiap butir nasi mudah dibezakan dengan yang lain dan sedap dimakan bersama sambal di sini itu di sisi yang lebih manis.

Sedikit ayam, timun dan nasi (kiri).  Sedikit keratan rentas 'bergedil' yang menarik dengan sedikit 'sambal' (kanan).

Kami memesan semua kami lauk terpisah dari nasi kami, dan apa yang tiba adalah kekacauan yang bertimbun ayam rendang, sambal sotong, rendang daging dan bergedil berlonggok tinggi ke atas satu pinggan.

Kedua-dua ayam dan daging lembu rendang berikut adalah warna karamel gelap, dengan nota lengkuas, bawang putih, serai dan kerisik (kelapa dikisar bakar) dibasuh dengan santan berkrim yang kaya.

Kiub daging lembu mungkin kelihatan keras, tetapi mudah dipisahkan dengan mudah di bawah gigitan.

Mengandungi profil rasa yang sangat kompleks, yang sambal sotong adalah sedikit lebih sedap daripada kebanyakan tetapi masih membawa tendangan ringan dari cili, dan kepingan sotong adalah pejal lagi halus.

Berbeza dengan kedai di Taman Greenwood, kedai ini memakan keseluruhan kedai di sudut.

Mengakhiri sarapan pagi yang memanjakan adalah bergedil (RM2.50), bebola kecil yang lembut dan berlapik yang diperbuat daripada kentang dan pelbagai jenis hidangan lazat yang digoreng bersama yang sangat sesuai dengan sapuan sambal.

Bagi kebanyakan, nasi lemak adalah hidangan yang dekat di hati, berkait rapat dengan beberapa rasa identiti nasional dan keutamaan peribadi yang sering diperdebatkan dengan hebat.

Semua itu dan banyak lagi terpakai kepada saya; Saya hampir tidak akan membuat pemanduan ke Selayang untuk sesuatu yang kurang daripada kecemerlangan, yang ini, sepenuh hati, adalah.

Nasi Lemak Ujang Corner Bandar Baru Selayang

26 & 28, Jalan 2/16, Dataran Templer, 68100 Batu Caves, Selangor

Dibuka Selasa hingga Sabtu, 8 pagi-12 pagi; Isnin, 4 petang-12 pagi; Ahad, 8am-3pm

Tel: 017-333 7791

https://www.facebook.com/nasilemakujangcorner/

https://www.instagram.com/nasilemakujangcorner/

* Ikuti kami di Instagram @eatdrinkmm untuk lebih banyak permata makanan.

Tags

Related Post

Leave a Comment