PN mencadangkan undang-undang propaganda anti-LGBTQ Rusia untuk Malaysia

Donna

Ketua Pemuda Bersatu Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal berkata undang-undang yang sama akan 'melindungi' kanak-kanak daripada kandungan sedemikian.
Ketua Pemuda Bersatu Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal berkata undang-undang yang sama akan ‘melindungi’ kanak-kanak daripada kandungan sedemikian.

KUALA LUMPUR: Kerajaan harus mempertimbangkan untuk mencontohi undang-undang propaganda anti-LGBTQ Rusia untuk melindungi anak-anak negara, Dewan Rakyat diberitahu.

Dalam mengalu-alukan langkah kerajaan untuk memperkenalkan Suruhanjaya Kanak-kanak, Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal (PN-Machang) berkata undang-undang yang dicadangkan itu akan “melindungi” kanak-kanak daripada kandungan berkaitan LGBTQ di media sosial dan arus perdana, serta “produk budaya. ”.

“Apa yang kerajaan lakukan baru-baru ini dalam merampas jam tangan Swatch adalah satu perkara yang baik, jika barang tersebut mempromosikan atau mempropagandakan LGBTQ,” katanya semasa membahaskan laporan Suhakam 2020 hari ini.

“Jika kita mempunyai undang-undang seperti (yang) Rusia, kerajaan tidak perlu takut atau minta maaf dalam mengambil tindakan tegas untuk memastikan tradisi keluarga dan agama kita dipelihara dalam konteks hak asasi manusia Malaysia.”

Undang-undang Rusia, yang diluluskan pada November lalu menjenayahkan sebarang tindakan yang dianggap sebagai percubaan untuk mempromosikan “hubungan seksual bukan tradisional” – dalam filem, dalam talian, pengiklanan atau di khalayak ramai – dan memperluaskan undang-undang 2013 yang melarang “propaganda bukan tradisional. hubungan seksual” kepada kanak-kanak di bawah umur.

Pelulusan undang-undang itu mengundang tindak balas global, dengan organisasi hak asasi manusia mengatakan bahawa undang-undang itu secara berkesan akan mengharamkan promosi hak LGBTQ untuk minoriti seksual dan jantina di Rusia.

Tags

Related Post

Leave a Comment