Ini KARI Lah PJ SS2 membawakan kari ‘laksa’ yang lebih daripada sekadar kepedasan

Donna

PETALING JAYA, 23 Julai – Ini adalah Ini KARI Lah, yang baru dibuka di SS2 dan memaparkan beberapa tanda fakta: Deretan bunga berhadiah, masih dalam keadaan bersih, berjajar di hadapan kedai.

Di dalam, semuanya menjerit baru. Lampu siling putih yang terang, penghawa dingin yang meletup, meja dan kerusi berwarna putih pudar menjadikan suasana yang sedikit silau tetapi agak selesa.

Cari etalase yang direka dengan seni di kawasan SS2 Cheow Yang.

Cari etalase yang direka dengan seni di kawasan SS2 Cheow Yang.

Tetapi di bawah semua perkara yang baharu, terdapat pengalaman yang serius.

Pengunjung yang sering mengunjungi Restoran Tien Tien Lai di Ara Damansara mungkin perasan bahawa kari laksa gerai tiada lagi.

Apple Kam, 44, wanita di sebalik kari itu laksaberoperasi di sana selama bertahun-tahun sebelum pertemuan semula secara kebetulan dengan bekas kenalan (dekad dalam pembuatan, saya mungkin menambah) mengubah keadaan.

Pertemuan itu akan berkembang menjadi rancangan untuk membuka tempat mereka sendiri, yang akhirnya membuahkan hasil dengan dua rakan kongsi lain.

Di sini, kari tandatangannya laksa berada di barisan hadapan perniagaan, manakala anda juga akan menemui kuali mee di sini ihsan dua lagi rakan kongsinya.

Menghirup dan menyelami laksa kari yang lazat untuk runut bunyi kumpulan gadis K-pop TWICE dan Momoland adalah pengalaman yang cukup menyeronokkan, dan saya tidak merungut.

Menghirup dan menyelami laksa kari yang lazat untuk runut bunyi kumpulan gadis K-pop TWICE dan Momoland adalah pengalaman yang cukup menyeronokkan, dan saya tidak merungut.

Tetapi kami di sini untuk memberi tumpuan kepada kari laksawalaupun sebagai pantang masuk Budak Hype oleh kumpulan gadis K-pop NewJeans berdering di sekeliling bilik seperti cacing telinga tersangkut di kepala anda.

Seperti mana-mana kari yang baik laksasemangkuk di Ini KARI Lah adalah mengenai kari itu sendiri, warna oren pastel yang cerah, konsistensi yang pekat dan berkrim, dan pes kari yang dipenuhi rempah-rempah dengan sejuta dan satu perkara yang sedang berlaku.

Kari merah yang jauh lebih rendah daripada kebanyakannya, kari ini dicirikan oleh sejumlah besar 'santan' dan mendapat sebahagian besar rasa manis dan pedasnya daripada asas rempah yang kompleks.

Kari merah yang jauh lebih rendah daripada kebanyakannya, kari ini dicirikan oleh sejumlah besar ‘santan’ dan mendapat sebahagian besar rasa manis dan pedasnya daripada asas rempah yang kompleks.

Ciri santan sangat banyak, menghasilkan penampilan kari yang lebih ringan dan tahap haba yang lebih lembut.

Yang sedang berkata, ini bukan kari ringan.

Manis, berperisa dan sangat kompleks, tekstur yang hampir berbutir mendedahkan pelbagai rempah segar seperti lengkuas dan serai yang dikisar untuk dijadikan asas rempah.

Rasa kari yang lebih manis dan kurang pedas, adalah pilihan yang disengajakan oleh Kam.

Dia mahu semua orang dapat menikmati karinya laksatermasuk kanak-kanak kecil dan orang tua, jadi dia telah menghabiskan masa bertahun-tahun mengubah dan menyempurnakan karipap menjadi kurang pedas, tetapi masih kaya dan berperisa pedas.

Pada asalnya resipi kari ibunya, dia kini membuatnya dari awal setiap hari, menggunakan bahan-bahan yang paling segar.

Tempahan Mee Kari dengan Siew Yoke dan kerang segar termasuk berharga RM18.50, dengan topping termasuk goreng. fu chukbebola ikan, tauhu pokkacang panjang, taugeh dan eponim kuk siew dan gebu, berair siham.

Ayam kukus dalam kari 'laksa' di sini adalah kegembiraan yang licin dan licin untuk masuk ke dalam mulut.

Ayam kukus dalam kari ‘laksa’ di sini adalah kegembiraan yang licin dan licin untuk menyelinap di mulut.

Kegemaran peribadi saya, Mee Kari dengan Ayam Kukus (RM15.50), memanggil saya sebaik sahaja saya melihatnya pada menu.

Kecuali beberapa ketul ayam kukus sebagai ganti kuk siew dan tidak sihamtopping asas yang sama boleh didapati di sini, yang semuanya menjemput anda untuk mencelup, menghanyutkan dan merendamnya dalam kari seperti Oreo dalam susu.

Lebih baik lagi, celupkannya ke dalam pes cili yang lebih pedas dan sedikit lebih masin untuk keamatan berani pada lidah.

Cuba celup beberapa topping dalam pes cili di sini

Cuba celup beberapa topping dalam pes cili di sini

Pedas dan sedikit masin, pes cili di sini menampilkan kepingan udang kering untuk hidangan umami.

Pedas dan sedikit masin, pes cili di sini menampilkan kepingan udang kering untuk hidangan umami.

Ia jauh dari mangkuk kari yang paling murah laksa di luar sana, tetapi anda boleh menikmatinya dalam persekitaran yang jauh lebih selesa daripada yang biasa dilakukan.

Tetapi ia juga semangkuk kari yang seimbang laksa.

Seperti persembahan yang terperinci, setiap bahagian menonjol sambil memainkan peranannya dengan sempurna: Kari wangi, berperisa dan berkrim dengan mi kuning kenyal, taugeh rangup dan kacang panjang, goreng yang kenyal dan direndam kari fu chuk dan tauhu pok.

Apa yang tidak disukai? Masukkan sedikit rangup, masin kuk siew atau ayam kukus yang licin dan licin. Ini adalah persembahan ensemble yang berbaloi dengan harga kemasukan.

Ini KARI Lah

125, Jalan SS 2/6, SS2 (kawasan Cheow Yang), Petaling Jaya, Selangor

Dibuka Jumaat hingga Rabu, 10:30 pagi-8:30 malam

(waktu sementara kerana kekurangan kakitangan. Waktu operasi biasa ialah 9:30 pagi-8:30 malam)

Tel: 03-7490 0578/ 010-823 3415

* Ikuti kami di Instagram @eatdrinkmm untuk lebih banyak permata makanan.

Tags

Related Post

Leave a Comment