Nikmati ‘kejutan’ kacang merah sejuk dan ‘tong sui’ lain di lubang-di-dinding ini di Taman OUG, KL

Donna

KUALA LUMPUR, 22 Jun — “Panas atau sejuk?”

Itulah soalan yang dikemukakan kepada saya apabila saya tidak dapat membuat keputusan antara panas tong sui atau yang sejuk.

Cuaca terik seolah-olah memanggil yang terakhir tetapi sup kacang merah (tentunya dihidangkan panas) nampaknya memanggil nama saya.

Mujurlah pemiliknya tong sui kedai nampaknya telah membaca fikiran saya dan memberitahu saya dia akan memberikan saya “kejutan” kacang merah sejuk, yang saya bersetuju. Siapa yang tidak mahu kejutan, bukan?

Kedai yang dimaksudkan ialah Stesen Wang Tong Shui, sebuah kedai makan berlubang-lubang di Taman United, KL (dikenali oleh penduduk sebagai Taman OUG).

Mereka mungkin kelihatan di bawah radar tetapi pelanggan tetap segera pergi ke kedai sebaik sahaja ia dibuka pada tengah hari semasa mereka membuat tong sui, kuih dan makanan Malaysia yang lain dari awal.

Kembali ke kaunter, saya masih kagum dengan pilihan hari ini tong sui. Ini direbus segar setiap hari, selain daripada hari Isnin apabila ia ditutup, dan menu diputar supaya pelanggan tidak akan bosan.

Stesen Wang Tong Shui di Taman OUG, KL membuat 'tong sui', 'kuih' dan makanan istimewa Malaysia yang lain dari awal.

Pada panas tong sui sebelah, ada bubur cha chabarli kacang ginkgo, bubur gandum (mak chuk), sup kacang hijau, pulut hitam (hak loh mai), pes bijan hitam (zi ma wu), pes kacang (fah sang wu) dan secara semula jadi, sup kacang merah juga.

Untuk sesuatu yang lebih sejuk, sejuk tong sui pilihan termasuk guai ling gou (“jeli penyu” dalam bahasa Kantonis), gula-gula getah pic dengan longan kulat salji, buatan sendiri lor hon kor teh herba, dan sup ubi keledek (atau peminat syu tong sui dalam bahasa Kantonis).

Kami memesan semangkuk yang terakhir untuk dikongsi juga. Sup jernihnya tidak terlalu memerah namun cukup pedas dengan penggunaan halia yang dihancurkan, mengimbangi gula asli kiub ubi.

Sup keledek (atau 'fan syu tong sui' dalam bahasa Kantonis).

Tetapi pendedahan sebenar adalah “kejutan” kacang merah yang telah dijanjikan oleh pemiliknya. Apabila mangkuk saya tiba, saya disambut dengan pemandangan yang agak indah. Persilangan antara an ais kacang dan a tong suijika anda mahu.

Terdapat ais yang dihancurkan, tidak dicukur begitu halus sehingga ia akan cair hampir serta-merta seperti cara a bingsu mungkin, dan ada aromatik santan (krim kelapa).

Serpihan gusi pic yang kaya dengan kolagen (damar dari pokok pic ini juga dikenali sebagai “air mata bunga pic”) menambah gigitan melenting.

Kek keladi ('wutáu gōu' dalam bahasa Kantonis), dihidangkan dengan 'sambal' buatan sendiri dan 'tim cheong' molase-gelap di sisi.

Dan lebih-lebih lagi, timbunan kacang merah yang besar, lebih seperti Jepun adzuki kacang daripada jenis yang lebih kecil yang lebih biasa digunakan dalam sup kacang merah. Ini jamuan dalam mangkuk!

Anggap kami sangat terkejut.. dan teruja.

Selain itu tong suimengharapkan hidangan minum teh Cina klasik seperti chai tau kue (hirisan kuih lobak goreng); sha gé ladu yang diisi dengan jicama yang dicincang dan dibalut dengan kulit yang berkilauan dan lut sinar (ada juga yang memanggil ladu Teochew ini); dan lumpia goreng yang rangup, digemari oleh muda dan tua.

Pertaruhan kami untuk yang paling berfaedah ialah kek keladi mereka (wutáu gōu dalam bahasa Kantonis), yang dihidangkan dengan sambal buatan sendiri dan molase-dark tim cheong di sebelah.

Selain 'tong sui', Stesen Wang Tong Shui turut menjual pelbagai jenis 'kuih' Nyonya seperti 'kuih ketayap' yang wangi ini.

Pedas, manis dan pedas — ia adalah segala-galanya yang anda inginkan dalam satu gigitan (atau banyak gigitan, sejujurnya).

Stesen Wang Tong Shui juga menjual pelbagai jenis Nyonya kuih seperti ondeh-ondeh ditaburi dengan kelapa parut; seri muka iaitu separuh kastard pandan, separuh pulut diwarnakan dengan ekstrak bunga kacang rama-rama; keemasan bingka ubi dengan mahkota karamel; kenyal dan berlapis-lapis kuih lapis.

Mungkin yang paling popular kuih adalah kenyal mereka ang koo kuih (secara harfiah “kek kura-kura merah” dalam bahasa Hokkien), dengan hati pes kacang hijau yang memuaskan (walaupun inti pilihan kami adalah salah satu daripada kacang tanah hancur).

Kegemaran saya ialah crêpe pandan yang digulung – yang tidak dapat ditiru kuih ketayap. Juga dikenali sebagai dadar gulungnyanyian Wang Tong Shui Station adalah wangi, terima kasih kepada jus pandan yang disebutkan di atas yang menyelimuti crêpe lembap tetapi juga kelapa parut yang baru tepu dengan kuantiti yang banyak gula Melaka.

Tiada kesudahan kepada keghairahan kacang merah: Dapatkan 'kuih kacang merah' untuk dibawa pulang.

Walaupun kami akan pergi, tiada penghujung kemeriahan kacang merah di Stesen Wang Tong Shui. Di sebalik sup kacang merah asas dan “kejutan” kacang merah sejuk, kami melihat versi lain di antara barisan Nyonya kuih.

Kami memutuskan untuk mendapatkan beberapa kuih kacang merah untuk dibawa pulang. Papak ambrosia kacang merah jeli berwarna fuchsia, mengingatkan saya ais krim potong Saya pernah bersekolah.

Bahagian terbaik dari es loli Malaysia itu ialah penutup kacang merah yang dilecek; di sini, kacang merah ditaburkan rata di seluruh kuih kacang merah; anda mendapat sedikit nugget dengan setiap gigitan.

Itu, bagi saya, adalah tarikan yang baik tong sui atau kuih — keseronokan yang tidak dijangka dengan setiap tegukan atau sedutan, perjalanan nostalgia semasa anda mengunyah dan menikmati rasa masa lalu. Rasa masa lalu yang ada di sini untuk kekal.

Stesen Wang Tong Shui 糖水旺

103A, Jalan Sepadu, Taman United (Taman OUG), KL

Dibuka setiap hari (kecuali Isnin ditutup) 12pm–10 pm

Telefon: 011-1861 8686

Untuk lebih banyak kisah kehidupan, lawati lifeforbeginners.com.

* Ikuti kami di Instagram @eatdrinkmm untuk lebih banyak permata makanan.

Tags

Related Post

Leave a Comment