Nasi Ayam Hainan Luck Luck Kepong menghidangkan ayam rebus dan ‘char siu’ yang sangat baik.

Donna

KUALA LUMPUR, 12 Julai — Pencarian nasi ayam terbaik boleh menjadi gila.

Dengan gerai di hampir setiap kedai kopi, nasi ayam adalah makanan ruji. Mencungkil yang hebat agak sukar.

Di Luck Luck Hainan Chicken Rice — yang terbaru menyertai geng nasi ayam Kepong — mereka menghidangkan ayam kampung percuma yang mempunyai lebih banyak gigitan.

Mari kita luruskan satu perkara, setiap orang mempunyai pilihan mereka sendiri dengan ayam rebus. Tidak ada betul atau salah.

Ada yang suka daging menjadi lembut dan kulitnya meluncur ke dalam kerongkong. Atau mereka mungkin lebih suka kulit rangup dan daging yang lebih keras, menandakan chook yang bersenam seperti fanatik.

Di sini Luck Luck dikatakan menghidangkan ayam yang bersumberkan Johor.

'char siu' mereka lazat dengan daging yang lembut, lemak dekaden dan bahagian atas yang dikaramelis dengan baik (kiri).  Padankan daging pilihan anda dengan pes halia buatan sendiri dan sos cili masam (kanan).

Saya sangat menyukai kulit kuning tebal yang menjadikan daging lebih keras, menandakan ia tidak dibesarkan dalam sangkar atau dipam dengan hormon.

Anda tidak akan mendapati ia diwarnai dengan kunyit, satu helah yang digunakan oleh sesetengah pemilik gerai untuk menjadikannya kelihatan seperti ayam kampung. Buktinya ada pada dagingnya. Ia mempunyai kenyal dan baik, ia mempunyai rasa seperti ayam.

Anda mesti fikir saya gila kerana ayam sepatutnya rasa seperti ayam, bukan? Tetapi sesetengah gerai menggunakan helah di mana ayam direndam dalam baldi air untuk mengepam nisbah air dalam daging supaya ia licin seperti gelandangan bayi.

Nasi yang dihidangkan di sini lebih sihat dengan bijirin bersaiz besar yang berasingan.

Dengan harga RM10, saya mendapat sepinggan batang ayam rebus dengan nasi dan halia tanpa had serta sos cili.

Jika ayam dengan gigitan bukan perkara anda, datang untuk kecemerlangan mereka char siu.

Daging BBQ berair dengan hanya lapisan lemak untuk memberikannya gigitan yang lazat. Di atasnya, terdapat kulit karamel dan hanya sedikit sos manis, menjadikan setiap bahagian sangat dekaden.

Lihatlah 'char siu' dekaden menunggu untuk dinikmati (kiri).  Restoran itu menggunakan ayam kampung percuma yang diperolehi dari Johor (kanan).

Kedai ini menawarkan tempat duduk yang selesa untuk kumpulan kecil dan besar.

Saya boleh makan ini char siu setiap hari, serius.

Selepas merasai tempat lain di sekitar kawasan SS2 Petaling Jaya, saya sedar, pinggan saya 100 gram char siu di sini untuk RM10 adalah mencuri. Saya kecewa kerana saya terpaksa membayar RM6 untuk enam ketul kecil daging BBQ sebagai tambahan kepada mangkuk kari saya di tempat lain.

Terdapat juga daging babi panggang (kuk siu) yang telah diperkenalkan pada hujung minggu lalu. Anda juga mempunyai versi panggang untuk ayam. Sekali lagi, ini memerlukan lawatan lain untuk mencuba item tersebut.

Yew yang memulakan perniagaan nasi ayam ini pernah bekerja di restoran lain di mana dia mengambil kemahirannya selama lima tahun di sana.

Padankan daging pilihan anda dengan sepinggan nasi berwarna perangnya. Ia mempunyai butiran yang berbeza dan lebih besar dengan gigitan yang lebih pejal.

Sekali lagi, ia adalah keutamaan. Ada yang merasakan nasi sepatutnya menjadi bijirin yang lebih lembut dan kecil dengan warna kuning muda. Bagi saya, saya merasakan nasi ini lebih sihat.

Penyelesaian saya untuk mereka yang lebih suka bijirin yang lebih lembut, hanya campurkan dengan pes halia yang dikisar. Ia memberikan nasi rangsangan rasa dan melembapkan bijirin. Atau jika anda suka pedas, tambahkan sahaja sos cili campur yang pedas.

Cari Nasi Ayam Hainan Luck Luck hanya di luar jalan utama Kepong.

Bermula pada Mei tahun ini, Luck Luck Hainan Chicken dikendalikan oleh Yew. Lelaki muda itu mengambil kemahirannya daripada berkhidmat selama lima tahun di tempat nasi ayam lain, hanya beberapa pintu sahaja.

Memandangkan tempat nasi ayam itu telah berpindah ke tempat lain di Kepong, dia memutuskan untuk keluar sendiri dengan kedai yang berdiri sendiri ini.

Memandangkan kedai dibuka dari jam 9 pagi dan seterusnya, anda boleh menelefon untuk menempah makanan untuk makan tengah hari, jika tidak, anda mungkin akan kelaparan kemudian.

Tuah Nasi Ayam Hainan, No 111, Jalan Silang, Kepong, Kuala Lumpur. Buka: 9 pagi hingga 2 petang atau sehingga makanan habis dijual. Ditutup setiap Selasa kedua setiap bulan. Mereka terakhir ditutup pada 11 Julai. Tel: 012-2329505. Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100052641167576 Instagram: @luckluckhainanchicken

* Ikuti kami di Instagram @eatdrinkmm untuk lebih banyak permata makanan.

Tags

Related Post

Leave a Comment