Mulakan hari dengan suasana hijau, ‘nasi dagang’ dan tempe goreng di TGSK Kuala Lumpur Ampang

Donna

KUALA LUMPUR, 21 Julai — Jika anda ingin menikmati pemandangan sarapan pagi yang berbeza, pertimbangkan untuk mencuba TGSK KL di dalam Taman Ampang Indah.

Persekitaran hijau yang mendamaikan adalah cara yang baik untuk menghilangkan kehidupan bandar, sambil anda menjamu selera dengan makanan Melayu dari Terengganu dan Johor.

Tiada alamat tetap tetapi gunakan Waze untuk ke sini. Ia adalah jalan yang menghala ke lebuh raya SUKE untuk Bukit Indah/Taman Kosas.

Anda akan melihat papan tanda Gerai UPEN Kampung Dato’ Mufti, kemudian terdapat pintu masuk yang berhadapan dengan pasu tumbuhan, kelihatan seperti tapak semaian.

Nama mereka ialah Tempe Goreng Sambal Kicap ini.

Nama mereka ialah Tempe Goreng Sambal Kicap ini.

Akan ada papan tulis dengan perkataan, “Dah Sarapan Ke Tu?” yang menanyakan anda soalan paling penting pada hari itu, sama ada anda sudah bersarapan.

Sebaik sahaja anda masuk, anda akan mendapati ia bukan ruang yang sangat besar. Saya boleh bayangkan mesti kelam kabut pada hujung minggu.

Memandangkan saya pergi untuk menikmati sarapan pagi pertengahan minggu, ia adalah tenang dan menyenangkan untuk menjamu selera pada masa lapang. Ini adalah kali pertama saya melawat kawasan ini, jadi pemanduan itu sendiri adalah pengembaraan bagi saya.

Apa yang saya perhatikan adalah orang tidak berlama-lama; mereka akan memesan makanan, memakannya dan bergegas pergi, mungkin kerana hari itu hari bekerja.

Keistimewaan Johor ialah 'lempeng' atau lempeng seperti ini dengan hirisan pisang yang dimakan bersama 'sambal'.

Keistimewaan Johor ialah ‘lempeng’ atau lempeng seperti ini dengan hirisan pisang yang dimakan bersama ‘sambal’.

Terdapat meja berselerak jadi apabila anda mendapat satu, ingat nombor meja kerana anda memerlukannya untuk memesan makanan anda.

Mula-mula kita tackle gajah dalam bilik… TGSK tu apa? Ia adalah singkatan kepada Tempe Goreng Sambal Kicap, yang merupakan barangan istimewa mereka.

Malah jika diputar kembali ke tahun 2020, mereka bermula sebagai gerai menjual barangan Jawa yang popular itu, betul-betul di hadapan Taska Pakdin yang mana mereka berada sekarang.

Pada asasnya, ia tempe potong sebesar jari yang digoreng dalam dan dihidangkan bersama sambal lembut dan kicap di sebelah.

Terdapat gerai yang menawarkan gigitan emas ini, bersama-sama dengan keropok lekor dan tauhu bergedil atau sumbat beancurd puff dengan kentang tumbuk dan pelbagai inti. Anda juga mempunyai hidangan klasik Johor, lempeng atau lempeng dengan kelapa atau pisang.

Papan tanda papan tulis comel menyambut anda untuk bertanya soalan paling penting pada hari itu sama ada anda telah makan sarapan pagi.

Papan tanda papan tulis comel menyambut anda untuk bertanya soalan paling penting pada hari itu sama ada anda telah makan sarapan pagi.

Hanya membantu diri anda ke gunung goreng tempe. Anda perlu mengambil 22 helai dengan harga RM6. Oleh kerana saya makan secara solo, saya memilih separuh bahagian.

Ini mengingatkan saya tentang kentang goreng, lebih tebal tetapi sekurang-kurangnya saya memberitahu diri saya, versi yang lebih sihat kerana tempe mempunyai semua faedah yang baik untuk anda kerana ia adalah kacang soya yang ditapai.

Saya memesan Lempeng Pisang (RM5), yang disediakan di atas griddle panas. Ia mungkin tidak kelihatan begitu banyak tetapi penkeknya lembut dan anda mendapat sedikit rasa manis daripada pisang yang dihiris bertaburan. The sambal yang dihidangkan juga sedikit pedas, memberikan peningkatan rasa.

Dengan begitu banyak makanan ringan, saya menjangkakan pilihan sarapan pagi yang besar tetapi apa yang saya temui adalah mereka Nasi Dagang (RM9.50) adalah makhluk yang berbeza dari biasa gerai versi.

Bantu diri anda ke gunung 'tempe' goreng coklat keemasan di gerai.

Bantu diri anda ke gunung ‘tempe’ goreng coklat keemasan di gerai.

Ia gaya Terengganu dengan bijirin putih. Dan kerana mereka menggunakan 100 peratus beras basmati 1121 yang direbus, ia lebih ringan di perut.

Rasanya lebih halus dengan lebih nipis gulai dan ketulan ikan tongkol. Sekali lagi, ini mungkin tidak menarik bagi mereka yang menggemari perisa penuh dengan makanan Pantai Timur mereka.

Item popular lain ialah laksam, yang kebanyakan pengunjung makan. Anda juga boleh mendapatkan lontong Johor.

Pada hujung minggu, menu lebih besar dengan barangan istimewa. Ada Pulut Pagi atau pulut dihidangkan ikan rebus goreng, satu lagi sarapan pagi Pantai Timur yang penting. Anda juga ada pasangan Pulut Kuning rendang. There’s also Laksa Johor, Soto Ayam and Lontong Darat. Harga antara RM7.50 hingga RM8.50 untuk hidangan hujung minggu ini.

Cubalah jika anda berada di kawasan itu. Ini adalah cara yang aman untuk menghilangkan tekanan di kalangan Alam Semulajadi sambil anda menikmati sarapan pagi anda.

Cari meja dan pergi memesan makanan anda di kaunter.

TGSK Kuala Lumpur, Jalan Bukit Indah Utama, Taman Ampang Indah, Ampang, Kuala Lumpur. Buka: 8 pagi hingga 12 tengah hari (Selasa hingga Ahad). Ditutup pada hari Isnin. Tel: 011-54145044. Facebook: https://www.facebook.com/tgsk.kl Instagram: @tgsk.kl

* Ikuti kami di Instagram @eatdrinkmm untuk lebih banyak permata makanan.

Tags

Related Post

Leave a Comment