Mi Fang Cao: Menghirup udara segar di kawasan kejiranan lama Pudu

Donna

KUALA LUMPUR, 3 Julai — Bagi saya, kawasan Pudu sentiasa terasa seperti tersekat waktu.

Banyak pertubuhan di sana telah beroperasi selama beberapa dekad. Sesetengah resipi membanggakan yang diturunkan dari generasi ke generasi.

Tetapi dame tua iaitu Pudu semakin terkebil-kebil. Bukan full face lift tetapi sesuatu untuk menyegarkan suasana makanan di sana.

Kini terdapat sebuah kafe yang mengkhusus dalam minuman tanpa kafein dengan restoran berusia empat dekad yang menyajikan kepala ikan rebus yang dimasak di atas api kayu di sepanjang Jalan Pudu.

Mata anda juga akan terpesona dengan papan tanda berwarna cerah menandakan moden kopitiams menawarkan tambang tempatan, dim sum dan kopi di sekitar kawasan Jalan Brunei.

Mee anda boleh digandingkan dengan 'wantans' atau bebola babi yang dihidangkan bersama sup jernih (kiri).  Ayam kari boleh didapati secara istimewa tiga hari seminggu (kanan).

Mee anda boleh digandingkan dengan ‘wantans’ atau bebola babi yang dihidangkan bersama sup jernih (kiri). Ayam kari boleh didapati secara istimewa tiga hari seminggu (kanan).

Saya telah ingin tahu tentang pendatang baru; Saya memilih Mi Fang Cao dengan papan tanda paling bijak yang pernah ada.

Bagi mereka yang biasa dengan kedai makan di Pudu, anda akan menemuinya di antara Restoran 168 Wantan Mee & Curry Mee dan Restoran Teochew Lao Er.

Satu lagi mercu tanda ialah tempat itu terletak bertentangan dengan pintu masuk belakang Sekolah Jenis Kebangsaan (Cina) Chong Fah Phit Chee.

Ia adalah persediaan yang mudah dan agak jarang untuk membangkitkan zaman dahulu. Anda dapati beberapa papan tanda Coca Cola dan gambar bintang pop Hong Kong dari dahulu kala di dinding. Malah ada juga lagu Jacky Cheung dimainkan.

Walaupun anda mungkin mengetepikan tempat itu sebagai satu lagi kedai makan yang memainkan kad nostalgia, menu kecil mereka yang menyajikan mi buatan tangan mencapai sasaran dengan rasa yang jujur ​​dan lazat.

Saya juga menyukai betapa ikhlas orang yang mengendalikan tempat itu, kerana mereka memberitahu saya bahawa kebanyakan barangan mereka diperoleh dari tempat lain dan bukannya dibuat sendiri.

Tempat itu membangkitkan rasa Cina retro dengan hiasannya.

Tempat itu membangkitkan rasa Cina retro dengan hiasannya.

Ini membantu menetapkan jangkaan saya yang saya hargai dan berharap tempat F&B lain akan melakukan perkara yang sama.

Kemuncaknya ialah mi buatan tangan mereka, yang diperoleh daripada pembekal. Anda boleh memilih daripada helai nipis atau tebal. Dan jika anda suka warna, terdapat mee bayam dan juga ubi ungu.

Anda boleh memakannya secara kosong atau di tos dengan kicap gelap, jika anda suka rasa yang lebih pedas dan manis.

Anda kemudian boleh memilih topping yang anda mahu, sama ada daging babi cincang atau daun bawang. Jika anda ke sana pada hari Isnin, Rabu atau Jumaat, ada pilihan ayam kari kering atau kaki ayam cendawan juga. Ini boleh dipesan sebagai ulam.

Harga antara RM7 hingga RM10 iaitu untuk ayam kari dan kaki ayam cendawan.

Mereka membuat sendiri daging babi cincang, bawang merah goreng, kerepek lemak babi dan sos cili.

Saya memesan Mee Babi Cincang Buatan Sendiri dengan Sup Wonton (RM9). Apa yang saya sangat nikmati ialah mi halus yang dibuat tanpa sebarang bahan tambahan untuk memberikan tekstur melenting tiruan. Dan yang paling penting, mereka mendapat masa memasak yang betul kerana mi dimasak dengan sempurna untuk menjadi helai seperti sutera.

Dengan hanya papan tanda kecil, mungkin sukar untuk mengesan Mi Fang Cao jika anda tidak terlalu memerhati.

Dengan hanya papan tanda kecil, mungkin sukar untuk mengesan Mi Fang Cao jika anda tidak terlalu memerhati.

Gaulkan dengan daging babi cincang gebu, bawang merah goreng keemasan, kerepek lemak babi yang rangup, bawang besar yang dicincang halus dan sos jernih.

Saya tidak fikir saya akan menghabiskan keseluruhan mangkuk tetapi ketika saya mengambil suapan pertama saya, saya dengan gembira meneruskan sehingga mangkuk saya kosong. Itulah bukti sebenar kelazatannya.

The wantans cukup baik dan dipasangkan dengan sup yang jelas. Jika anda bukan peminat wantansterdapat juga pilihan untuk memesan mi dengan sup bebola babi.

Jika anda suka mee anda dengan kepanasan lembut dan sedikit rasa masam, tambahkan sos cili buatan sendiri padanya.

Memandangkan saya berada di sana pada hari mereka menawarkan hidangan istimewa mereka, saya dapat mencuba ayam kari mereka (RM8) yang sedap dan dimasak dengan baik. Ia bukan rasa yang mendalam dan kuat. Walau bagaimanapun, ia masih memberikan keselesaan dengan kentang lembut dan ayam.

Anda juga boleh memesan lauk lain seperti hirisan perut babi yang direbus, tauhu rebus atau banyak lagi wantans dan bebola babi dalam sup.

Satu faktor pendorong besar yang saya suka tentang tempat ini ialah tempat ini juga dibuka pada hari Isnin supaya saya boleh menyiapkan mi apabila saya berada di kawasan sekitar memandangkan kebanyakan tempat ditutup untuk perniagaan pada hari itu.

Fang Cao Noodles, 4, Jalan Brunei, Pudu, Kuala Lumpur. Buka: 10 pagi hingga 4 petang. Ditutup pada hari Selasa. Instagram: @fangcaonoodleshouse Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100093794375730

* Ikuti kami di Instagram @eatdrinkmm untuk lebih banyak permata makanan.

Tags

Related Post

Leave a Comment