Merendah diri dan mesra, ‘nasi lemak emas’ berperisa ini akan menggembirakan walaupun selera yang paling letih

Donna

KUALA LUMPUR, 17 Jun — Ada kalanya kita perlu meredakan kerakusan hujung minggu. Selepas abalon dan kuah stok insuperior kubis yang memanjakan minggu lepas, saya mendapati diri saya mendambakan sesuatu yang lebih ringkas namun masih memuaskan.

Seperti yang sering saya lakukan, saya beralih ke pantri dan peti sejuk saya untuk mendapatkan idea.

Di dalam larder, tong nasi separuh penuh yang perlu dikosongkan. Ini diisi dengan nasi bijirin panjang kegemaran saya. Di dalam peti sejuk, saya sentiasa mempunyai satu atau dua paket sosej Cina; ini bagus untuk hari hujan.

Sosej Cina akan menambah banyak rasa pada hidangan nasi sederhana anda.

Sosej Cina akan menambah banyak rasa pada hidangan nasi sederhana anda.

Dan di dalam peti sejuk, beberapa lemak babi, sudah dipotong menjadi kiub. Dalam bekas yang sama, beberapa “potongan potong” berharga yang merupakan manna tulen; Saya cenderung untuk menyimpan lemak daripada perut babi dan potongan daging berlemak lain apabila saya hanya menggunakan bahagian yang lebih kurus.

Ini mempunyai hidangan yang lengkap, dengan hanya tiga bahan utama. Saya sudah dapat meramalkan bagaimana biji-bijian beras mendapat banyak rasa daripada minyak sosej Cina dan kiub lemak babi.

Hanya memikirkan hidangan yang sederhana dan enak ini sudah cukup untuk membangkitkan selera saya. Sememangnya, “nasi lemak emas” berperisa ini akan menggembirakan walaupun selera yang paling letih.

Campurkannya dengan pelbagai sosej Cina seperti sosej Sichuan 'málà' yang lebih pedas.

Campurkannya dengan pelbagai sosej Cina seperti sosej Sichuan ‘málà’ yang lebih pedas.

NASI LEMAK EMAS

Saya suka menggunakan nasi masak kerana kurang air diperlukan untuk memasak. Hasilnya ialah nasi bijirin yang dikukus yang ringan dan gebu, namun mengekalkan sedikit gigitan (tetapi tidak ada yang menarik seperti yang dikatakan, beras perang).

Sosej Cina akan menambah banyak umami dan nuansa pada hidangan nasi sederhana anda. Terdapat banyak jenis sosej Cina jadi campurkan untuk rasa yang lebih mendalam.

Dari bahasa Kantonis klasik pusing cheong ke Sichuan yang lebih pedas málà sosej, gandingan perisa kontras boleh berfungsi dengan baik di sini kerana ia sebati bersama nasi. Jika anda boleh mendapatkannya, yang hóng cángsosej merah sedap dari timur laut China, akan menambah nota berasap pada nasi anda.

Gunakan lemak babi atau simpan lemak dari perut babi dan potongan lemak daging yang lain.

Gunakan lemak babi atau simpan lemak dari perut babi dan potongan lemak daging yang lain.

bahan-bahan

5 cawan* nasi bijirin panjang yang direbus

5½ cawan* air

Sedikit garam

2 biji sosej Cina, dihiris

200g lemak babi, dipotong dadu

1 liter air

Kicap ringan secukup rasa

* Cawan di sini merujuk kepada cawan penyukat yang disertakan bersama periuk nasi anda.

Kaedah

Bilas beras yang telah direbus sehingga airnya hampir jernih. Masukkan ke dalam periuk nasi bersama air dan secubit garam.

Akhir sekali masukkan cakera sosej Cina, pastikan untuk meratakannya. Hidupkan periuk nasi dan pilih tetapan yang sesuai untuk memasak nasi.

Semasa nasi masak, sediakan lemak babi dengan terlebih dahulu memutihkannya dalam periuk air mendidih. Kiub lemak babi siap apabila air kembali mendidih semula.

Nasi biji panjang yang dikukus.

Nasi biji panjang yang dikukus.

Toskan dan bilas kiub lemak babi yang telah dimasak di bawah air yang mengalir. Keringkan ini dengan tuala kertas dapur untuk menyerap lebihan air. Berhati-hati di sini kerana sebarang lembapan akan menyebabkan minyak panas terpercik apabila anda menambah kiub lemak babi padanya.

Panaskan kuali kosong dengan api sederhana. Anda tidak perlu menambah apa-apa minyak kerana lemak babi akan mengeluarkan minyak apabila lemak menjadi. Setelah kuali cukup panas, masukkan kiub lemak babi kering.

Apabila lemak dari lemak babi mula menghasilkan (iaitu mengeluarkan minyak), kecilkan api kepada rendah. Pantau dengan teliti dan keluarkan dari kuali apabila kiub lemak babi telah bertukar menjadi perang keemasan. Mengetepikan.

Apabila nasi telah selesai masak, biarkan ia berehat lebih kurang 10 minit. Keluarkan hirisan sosej Cina yang telah masak dan ketepikan sebelum kembangkan nasi dengan perlahan tetapi sebati dengan senduk nasi.

Sendukkan nasi, kini licin dengan minyak sosej yang berperisa, ke atas mangkuk atau hidangan individu. Teratas dengan lapisan sosej Cina dan lemak babi goreng. Perasakan dengan kicap ringan secukup rasa dan hidangkan segera.

Biji-bijian beras mendapat banyak rasa daripada minyak sosej Cina dan kiub lemak babi.

Biji-bijian beras mendapat banyak rasa daripada minyak sosej Cina dan kiub lemak babi.

Untuk lebih banyak Dapur Hujung Minggu dan kisah kehidupan yang lain, lawati lifeforbeginners.com.

* Ikuti kami di Instagram @eatdrinkmm untuk lebih banyak permata makanan.

Tags

Related Post

Leave a Comment