Masakan India Manjalis Sentul menyajikan ‘seeraga samba dum biryani’

Donna

KUALA LUMPUR, 10 Julai — Saya peminat tegar biryani.

Malangnya, ini bermakna koma makanan segera selepas itu. Ia mungkin berfungsi untuk hujung minggu yang malas tetapi tidak apabila hari bekerja, melainkan anda bercadang untuk menggunakan pencungkil gigi untuk memastikan mata anda terbuka.

Masuk Manjalis Indian Cuisine. Mereka telah meningkatkan mereka biryani permainan, dengan menggunakan seeraga samba nasi.

Apa itu, anda mungkin tertanya-tanya?

Sebaik sahaja saya tuangkan Manjalis Mutton Dum Biryani saya (RM18.90), saya boleh lihat teksturnya berbeza.

Biji-bijian adalah kecil. Wikipedia menyamakan rupa dengan biji jintan. Oleh itu nama seeraga ialah mengambil perkataan Tamil untuk jintan iaitu seeragam.

Kita mungkin berfikir samba di sini ada kaitan dengan tarian. Itu jauh dari kebenaran. Malah, ia sebenarnya merujuk kepada musim di mana bijirin kecil ini ditanam. Selalunya dari Ogos hingga Januari.

'biryani' dihidangkan dalam periuk tanah liat kecil memberikan anda suasana tradisional.

‘biryani’ dihidangkan dalam periuk tanah liat kecil memberikan anda suasana tradisional.

Nampaknya terdapat banyak perkara yang baik untuk anda dalam bijirin ini seperti selenium dan serat, tetapi apa yang saya sangat hargai ialah bagaimana makan sepinggan penuh tidak membuat perut saya kembung atau membuatkan saya tidur.

Bijirin juga nampaknya menyerap perisa dengan baik dari daging kambing. Ini menghasilkan yang sangat lazat biryani.

Ia sangat baik, saya menghabiskan seluruh pinggan dalam sekejap.

Gandingkan 'biryani' dengan 'raita' yang menyegarkan dan kari wangi (kiri).  Tamatkan hidangan dengan secawan teh Masala menggunakan susu lembu segar (kanan).

Gandingkan ‘biryani’ dengan ‘raita’ yang menyegarkan dan kari wangi (kiri). Tamatkan hidangan dengan secawan teh Masala menggunakan susu lembu segar (kanan).

Saya juga menyukai bahagian daging kambing yang lembut. Malah ada satu tulang kambing dengan sedikit sumsum di dalamnya. Sungguh nikmat.

Anda diberi penyegaran raita dengan hirisan bawang besar dan kuah kari, yang pekat dan wangi dan sesuai dengan nasi.

Mural berwarna-warni menyerlahkan bahagian dalam kayu gelap restoran.

Mural berwarna-warni menyerlahkan bahagian dalam kayu gelap restoran.

Saya sebenarnya sangat berpuas hati dengan itu biryani bahawa memesan apa-apa lagi dari menu terasa melampaui batas.

Jadi saya memilih Palak Paneer yang sedap hodoh (RM12). Saya suka paneer kiub gebu yang merasakan berenang buatan sendiri di lautan bayam. Ia agak hambar tetapi saya tahu ia baik untuk saya, yang Popeye kelasi akan bersetuju.

Tamatkan hidangan anda dengan teh masala mereka yang dibuat dengan susu segar (RM5) untuk hidangan yang mengenyangkan. Apa yang unik di sini ialah mereka menghidangkan makanan dan minuman mereka dalam periuk tanah liat, memberikan rupa tradisional.

Orang ramai berkumpul di sini untuk makan tengah hari yang cepat.

Orang ramai berkumpul di sini untuk makan tengah hari yang cepat.

Hampir setiap meja di restoran memesan biryani. Mereka menawarkan begitu banyak versi, termasuk ayam Nathukori atau ayam jarak jauh. Malah ada udang 65 atau ayam 65 sepasang. Anda juga boleh meminta a paneer versi dan sayuran biryani.

Terdapat banyak lagi untuk diterokai kerana mereka turut menawarkan parotha, chapatipelbagai masakan dan juga nasi goreng.

Saya menghadapi sedikit masalah untuk memesan makanan kerana kakitangan yang menunggu kelihatan hanya bercakap Tamil. Namun begitu, saya telah menerima pesanan saya.

Kedai makan yang baru dibuka itu terletak di dalam Sentul Raya Boulevard yang sibuk. Untuk makan tengah hari pada hari biasa, bukan mudah untuk mendapatkan tempat letak kereta memandangkan ia semakin sibuk apabila sekolah yang dikendalikan oleh Dignity sedang bersidang. Cuba hujung minggu atau mungkin pada waktu malam.

Restoran yang dibuka pada Mei tahun ini terletak di Sentul Raya Boulevard yang sibuk.

Restoran yang dibuka pada Mei tahun ini terletak di Sentul Raya Boulevard yang sibuk.

Anda akan melihat tema muzik di kafe ini dengan hiasan mereka, mengangguk ke arah pemilik Gowri Arumugam. Dia adalah penyanyi Tamil yang popular, yang terkenal dengan lagunya Yenguguiren.

Tidak seperti hiasan restoran India ho hum biasa anda, apa yang mendominasi ruang ialah mural berwarna-warni yang menggambarkan seorang wanita membawa periuk tanah liat. Ia mencerahkan bahagian dalam kayu gelap.

Terdapat juga satu lagi mural hitam putih yang mempamerkan Gowri dengan instrumen, yang sesuai dengan latar belakang muziknya.

Manjalis Indian Cuisine, 10-G, Jalan 15/48A, Sentul Raya Boulevard, Kuala Lumpur. Buka: 11 pagi hingga 9 malam (Isnin hingga Jumaat), 11 pagi hingga 10 malam (Sabtu dan Ahad). Tel:011-1115160. Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100092327515723 Instagram: https://www.instagram.com/manjalis.my/

* Ikuti kami di Instagram @eatdrinkmm untuk lebih banyak permata makanan.

Tags

Related Post

Leave a Comment