Makanan kejiranan: Mee bebola ikan, ‘siu kow’, ‘char kway teow’ dan banyak lagi di Restoran Mountain Hill di Taman Serangkai

Donna

KUALA LUMPUR, 30 Jun — Jangan sesekali memuncungkan hidung (atau perut) di restoran kejiranan.

Makanannya sedap dan terdapat kemesraan tertentu tentang pengunjung mereka juga. Itulah perasaan saya apabila saya menemui Restoran Mountain Hill.

Ia berbeza dengan kedai makan yang sibuk di Taman Gembira, yang terletak di seberang jalan, memandangkan bahagian itu sesak dengan orang ramai yang mencari tempat letak kereta supaya mereka boleh mengunjungi restoran kegemaran mereka.

Terletak di tepi jalan, restoran ini mempunyai banyak gerai yang menawarkan makanan dari nasi ayam, chee cheong seronok, yong tau foomi Hakka dan sebagainya.

Dengan begitu banyak untuk mencuba, saya hanya berjaya mencuba beberapa tawaran.

Apa yang menonjol bagi saya ialah gerai Mee Bebola Ikan Tradisional Freddie. Saya memesan versi kering Mee Bebola Ikan Tradisional dan keseluruhan ensembelnya sedap.

Anda mesti makan ladu yang gebu dan lazat dengan kulit seperti sutera bersama-sama dengan mi anda.

Anda mesti makan ladu yang gebu dan lazat dengan kulit seperti sutera bersama-sama dengan mi anda.

Kulit ikan 'wantan' ada sedikit kenyal manakala bebola ikan tidak terlalu melenting (kiri).  Jika anda mahukan item tambahan, cubalah 'chee cheong fun' kukus ala HK ini dengan udang dan 'sambal' killer (kanan).

Kulit ikan ‘wantan’ ada sedikit kenyal manakala bebola ikan tidak terlalu melenting (kiri). Jika anda mahukan item tambahan, cuba ‘chee cheong fun’ kukus gaya HK ini dengan udang dan ‘sambal’ killer (kanan).

Anda tahu anda akan menikmati hidangan yang hebat apabila semangkuk mi kering (loh shue seronok yang merupakan pesanan lalai saya) adalah licin dengan kicap gelap dan kerepek lemak babi yang rangup. Saya mahu menahan makan keseluruhan mangkuk supaya saya boleh mencuba perkara lain tetapi ia sangat lazat, saya akhirnya merobohkan tiga suku mangkuk. Ia ditambah dengan beberapa keping kek ikan goreng juga.

Ini berjalan lancar dengan mangkuk sup jernih yang diisi dengan campuran bebola ikan dan kulit ikan wantans. Bebola ikan itu bagus dengan hanya sedikit lantunan dan ikan wantan sedikit lebih kenyal.

Tetapi apa yang mengejutkan saya ialah ladu mereka atau siu kow. Saya telah dengan rakus memesan semangkuk lima keping.

Ladu itu sangat lazat dengan isi daging babi dan pes ikan yang saya harap ada lagi. Kemudian saya melihat bagaimana wanita di sebelah saya juga memesan ladu tetapi dengan mi dalam sup. Anda juga boleh memesannya dengan mi versi kering.

Jika anda inginkan sarapan yang lebih ringan, terdapat juga gerai yang menjual kukus gaya Hong Kong chee cheong seronok. Anda mendapat helaian tepung beras sutera di atasnya dengan udang rangup yang disiram dengan kicap ringan yang sedikit manis. Dengan sendirinya, ia boleh menjadi agak manis tetapi padankan dengan wangi sambal dan ia mengimbangi rasa.

Satu lagi pilihan popular seperti yang dilihat dari tinjauan setiap meja ialah Bobo Pork Noodle. Anda mendapat sup mi babi dengan pelbagai bahan seperti patty babi, bebola babi, hati babi dan usus .

Mee babi mengenyangkan dengan kuahnya yang lebih ringan tanpa MSG terlalu banyak.

Mee babi mengenyangkan dengan kuahnya yang lebih ringan tanpa MSG terlalu banyak.

Carilah gerai 'char kway teow' yang diusahakan oleh tiga beradik ini.

Carilah gerai ‘char kway teow’ yang diusahakan oleh tiga beradik ini.

Kuahnya kelihatan agak keruh tetapi ia tidak sekuat yang saya suka. Ia adalah rasa yang lebih bersih, lebih ringan yang tidak mempunyai banyak tambahan MSG, menjadikannya agak boleh diminum dan menarik kepada generasi yang lebih tua.

Saya meminta telur juga tetapi itu terlalu masak. Gerai itu juga menjual mee Sam Kan Cheong, tanah liat yee mee dan tanah liat loh shue seronok dengan kuning telur.

Oleh kerana terdapat sedikit meja dan kerusi di kedai makan, anda akhirnya terpaksa berkongsi meja dengan orang yang tidak dikenali. Dan kadangkala, anda mendapat orang yang cerewet yang memberitahu anda apa yang baik untuk dimakan kerana mereka tetap di sana.

Itulah bagaimana saya akhirnya memesan sepinggan char kway teow. Saya diberitahu tiga wanita yang mengusahakan gerai itu adalah adik-beradik.

Apabila anda memerhati dari jauh, anda akan dapati wanita yang menggoreng mee mempunyai penampilan yang agak tenang ketika dia memasak. char kway teow.

Ada 'char kway teow', goreng 'loh shue fan' dan nasi goreng juga.

Ada ‘char kway teow’, goreng ‘loh shue fan’ dan nasi goreng juga.

'char kway teow' adalah bahan yang bagus dengan 'wok hei' dan taugeh yang rangup.

‘char kway teow’ adalah bahan yang bagus dengan ‘wok hei’ dan taugeh yang rangup.

Saya agak bimbang pinggan saya char kway teow tidak akan mempunyai apa-apa wok hei tetapi ia cukup bagus. Apa yang paling menarik perhatian saya ialah taugeh!

Biasanya anda mendapat taugeh lembut tetapi yang ini benar-benar rangup dan menambah kontras yang bagus dengan mi goreng rata.

Gerai juga menawarkan goreng loh shue seronok dan nasi goreng.

Memandangkan meja adalah terhad, harap untuk berkongsi meja anda jika anda seorang restoran solo.

Memandangkan meja adalah terhad, harap untuk berkongsi meja anda jika anda seorang restoran solo.

Rupa-rupanya pada waktu malam kecuali hari Rabu, terdapat juga gerai yang menawarkan makanan Barat seperti chicken chop, pork chop dan pasta dengan bacon. Saya diberitahu oleh pelanggan tetap mereka bahawa gerai itu juga cukup popular.

Parking pun luas. Anda boleh meletak kereta di tepi jalan atau berhampiran rumah kedai di belakang restoran, yang saya lebih suka.

Lebih baik menjamu selera di sini pada waktu pagi kerana ia cenderung panas pada waktu siang.

Kedai makan terletak di tepi jalan di mana terdapat tempat letak kereta yang luas di sekelilingnya.

Kedai makan terletak di tepi jalan di mana terdapat tempat letak kereta yang luas di sekelilingnya.

Restoran Mountain Hill, Jalan Ramah, Taman Serangkai, Kuala Lumpur.

Buka: 7 pagi hingga 2 petang. Ditutup pada hari Isnin.

* Ikuti kami di Instagram @eatdrinkmm untuk lebih banyak permata makanan.

Tags

Related Post

Leave a Comment