Kementerian Kesihatan meluluskan lebih RM600,000 untuk hospital Johor

Donna

Menteri Kesihatan Dr Zaliha Mustafa berkata dana itu telah diperuntukkan untuk memperoleh aset perubatan dan bukan perubatan di dua hospital besar di Johor Bahru.
Menteri Kesihatan Dr Zaliha Mustafa berkata dana itu telah diperuntukkan untuk memperoleh aset perubatan dan bukan perubatan di dua hospital besar di Johor Bahru.

PETALING JAYA: Kementerian kesihatan memberi kelulusan peruntukan khas lebih RM600,000 kepada jabatan kesihatan Johor bagi membolehkan pembukaan semula segera dua wad yang ditutup kerana kekurangan aset perubatan dan bukan perubatan.

Keputusan itu dibuat sebagai menjawab kebimbangan yang dibangkitkan oleh menteri besar Johor Onn Hafiz Ghazi semasa lawatan ke Hospital Sultan Ismail (HSI) dan Hospital Sultanah Aminah (HSA) di Johor Bahru pada akhir bulan lalu.

“Kementerian kesihatan telah meluluskan peruntukan khas RM771,600 untuk pembelian aset perubatan dan bukan perubatan bagi membolehkan kedua-dua wad dibuka serta-merta,” kata Menteri Kesihatan Dr Zaliha Mustafa dalam satu kenyataan.

Awal bulan ini, kementerian kesihatan berkata ia akan menghantar doktor dan jururawat tambahan ke Johor, yang menghadapi kekurangan sekitar 2,800 pekerja penjagaan kesihatan. Kekurangan ini telah mengakibatkan penutupan sepenuhnya dua wad di HSI.

Zaliha juga berkata tambahan RM634,916 telah diperuntukkan untuk jabatan kesihatan Johor untuk mendapatkan segera aset bukan perubatan untuk kedua-dua HSI dan HSA.

Tambahnya, terdapat 35 jawatan jururawat tetap baharu di Johor sedang menunggu kelulusan, bersama-sama jawatan penolong pegawai perubatan dan jawatan kontrak lain.

Selain itu, negeri ini sedang mengemas kini pangkalan datanya dan melaksanakan langkah pemetaan bagi memastikan pengagihan tenaga kerja optimum di hospital dan klinik kerajaan.

Related Post

Leave a Comment