Kebangkitan barista rumah

Donna

ULASAN, 24 Jun — Mula-mula penapis kertas dilipat di sepanjang jahitan. Kon yang terhasil diletakkan ke dalam penitis yang cantik, jernih seperti kristal. Air panas dituangkan ke dalam penapis untuk membilasnya, kemudian ditoskan.

Kini tiba masanya untuk memasukkan kopi yang baru dikisar ke dalam dripper. Mulakan pemasa dan kemudian tuangkan perlahan, stabil, membenarkan perkarangan “mekar”, naik seperti awan.

Bunyi seperti senario biasa di kafe kegemaran anda? Namun apa yang luar biasa ialah ini berlaku sekerap di dalam dinding rumah persendirian juga.

Dengan minat yang semakin meningkat dalam kopi istimewa, terdapat peningkatan dalam peminat amatur yang mungkin kita panggil “barista rumah.”

Mungkin trend itu telah ada selama ini; Lagipun, sebuah kafe yang berbangga dengan kopinya selalunya menjual biji kopi asal tunggal untuk dibeli dan dibawa pulang oleh pelanggan.

Pandemik Covid-19 dan penutupan yang berikutnya mungkin telah mempercepatkan keadaan, apabila semua orang terperangkap di dalam rumah dan hanya boleh memesan Americanos kegemaran mereka atau caffè latte dari kedai kopi biasa mereka.

Satu cara mudah untuk mula membancuh kopi di rumah ialah dengan periuk moka gaya Itali.

Satu cara mudah untuk mula membancuh kopi di rumah ialah dengan periuk moka gaya Itali.

Mesin espresso, walaupun direka untuk kegunaan rumah, boleh menelan kos ribuan ringgit. Bukan pilihan yang mesra bajet. Tetapi penggemar kopi tidak lama kemudian menemui alternatif yang lebih berpatutan – tuangkan ke atas penitis kopi untuk membancuh tangan.

Satu cara mudah untuk mula membancuh kopi di rumah ialah dengan periuk moka gaya Itali. Saya masih ingat kawan saya Manuel yang akan membancuh kopi setiap pagi menggunakan periuk moka di atas dapur sebagai pelajar di Milan.

Kemudian apabila kami belajar bersama di Munich, dia akan mengajar saya cara melakukan perkara yang sama. Periuk moka, yang dicipta oleh Alfonso Bialetti, bermula dengan kopi tanah dalam bakul; apabila dipanaskan, air mendidih bertekanan oleh wap ditolak melalui bakul ini dan kopi yang terhasil dikumpulkan di ruang paling atas.

Manuel memanggil cawan yang dibuatnya espresso, walaupun periuk moka mengekstrak kopi pada tekanan yang lebih rendah berbanding dengan mesin espreso komersial. Namun, ia adalah cawan yang mudah di rumah!

Seorang rakan sekerja berkongsi cerita tentang bagaimana rakannya membeli periuk moka sedemikian, gagal menyedari bahawa ini datang dalam pelbagai saiz. Manuel menggunakan Moka Express yang menghasilkan satu cawan espresso apabila bersendirian; yang lebih besar sedikit yang menghasilkan sehingga tiga espresso semasa saya berada di sana.

Rakan rakan sekerja saya mendapat periuk moka enam cawan — yang mungkin lebih banyak kopi daripada kebanyakan kita mahu pada waktu pagi! (Tetapi sekali lagi, saya boleh tersilap; kita semua tahu orang yang hanya menganggap kopi berbaloi untuk diminum jika ia mengandungi tiga kali tangkapan espresso… atau lebih.)

Begitu banyak pilihan untuk peralatan membancuh kopi.

Begitu banyak pilihan untuk peralatan membancuh kopi.

Terdapat begitu banyak pilihan lain untuk peralatan membancuh kopi, sudah tentu, daripada penuang klasik Jepun ke atas penitis seperti Hario V60 dan Kalita Wave kepada Chemex 6-Cup Brewer yang elegan dan Clever Coffee Dripper yang mudah digunakan (iaitu pembuat bir rendaman, dan saya secara peribadi suka menggunakan di rumah).

Bagi mereka yang lebih suka plunger, terdapat akhbar Perancis yang boleh diragui (juga dikenali sebagai a cafetière) serta Aeropress yang lebih moden dan anggun (pernah diperkenalkan pada pameran perdagangan CoffeeFest 2005 di Seattle).

Ada yang memilih kaedah yang lebih tradisional seperti menggunakan penapis kopi drip flanel (dipopularkan di Hong Kong cha chaan teng sebagai si mut nai cha atau “teh susu pantyhose”; ia juga boleh digunakan untuk membancuh kopi) atau Vietnam phin digunakan untuk membuat kopi gelap dan teguh yang dimaksudkan untuk dimaniskan dengan susu pekat.

Apa yang anda gunakan di rumah untuk membancuh kopi adalah terpulang kepada anda dan mungkin mencerminkan keperibadian anda (keutamaan saya untuk Clever Coffee Dripper yang disebutkan di atas mungkin banyak kaitan dengan sifat malas saya atau mengejar konsistensi perfeksionis; kedua-duanya memerlukan tidak saling eksklusif).

Untuk satu perkara, setiap kali saya melancong dan menginap di hotel, saya tidak dapat menahan penggunaan mesin kopi percuma di kawasan bar mini. Hari ini, kebanyakan hotel menggunakan beberapa model kapsul kopi atau mesin pod.

Hasilnya tidak dapat dielakkan, dari yang tidak menarik hingga tidak boleh diminum. Tetapi ia menyeronokkan untuk mencuba setiap kali saya mendaftar masuk ke hotel baru, mungkin dengan sia-sia mempercayai bahawa suatu hari nanti mereka akan membuat pod kopi yang baik.

Ya, kadangkala anda mencipta raksasa. Bancuh kopi di rumah cukup kerap dan tidak lama lagi anda mungkin mendapati diri anda dilabel sebagai kopi yang sombong. Sebutan yang saya pertahankan sekeras-kerasnya tetapi saya mempunyai kawan yang hanya mendengar pujian.

Pencinta kopi tertuang sedang mempelajari kraf membancuh tangan.

Pencinta kopi tertuang sedang mempelajari kraf membancuh tangan.

Menjadi barista rumah boleh menjadi lencana penghormatan, menuntut keahlian anda dalam suku eksklusif.

Walau apa pun sebab dan keputusannya, baik atau buruk, barista rumah kebanyakannya adalah komuniti orang yang berfikiran sama yang berkongsi petua perdagangan dan bergembira sepanjang hayat.

Semua orang bermula dengan rasa ingin tahu, kemudian apabila mereka beralih menjadi hobi, tidak lama lagi membancuh kopi di rumah adalah cara hidup. Apabila pencinta kopi tuangkan mempelajari kemahiran membancuh tangan, sesuatu dalam diri mereka berkembang.

Mungkin perasaan itu adalah persahabatan atau persaudaraan. Setiap kali saya mengembara, saya sentiasa berusaha untuk memburu pemanggang kopi yang sangat baik di bandar yang jauh dan membeli beg kacang kembali untuk diberikan kepada barista kegemaran saya.

Ya, ia adalah cenderahati (agak lebih berguna daripada magnet peti sejuk pelancong) tetapi ia juga merupakan cara untuk berkongsi cinta bersama dengan orang yang anda hormati dan hargai. Sudah tentu ramai di antara kita mula-mula belajar tentang membancuh kopi di rumah daripada barista dan kafe ini, mungkin juga membeli beg kacang pertama kami daripada mereka.

Yang sinis di kalangan kita mungkin berpendapat bahawa, sudah tentu, adalah demi kepentingan terbaik kafe dan pemanggang kopi tersebut untuk mendidik pelanggan mereka; kini mereka mendapat dua kali ganda perniagaan — sekali untuk cawan yang mereka jual di kedai dan sekali lagi untuk kacang yang dibeli untuk dibawa pulang.

Hasilnya: minuman yang cantik... dalam keselesaan rumah anda sendiri.

Hasilnya: minuman yang cantik… dalam keselesaan rumah anda sendiri.

Tetapi saya suka percaya bahawa ia adalah sesuatu yang lebih bermakna daripada itu.

Kerana apabila anda mengalami hari yang sangat baik dan membancuh cawan yang benar-benar indah dalam keselesaan rumah anda sendiri, merekalah yang akan turut bergembira dan menggembirakan anda. Ini adalah orang-orang anda; seperti anda, mereka juga barista.

Untuk lebih banyak cerita kopi dan kafe, lawati coffeeforbeginners.com.

* Ikuti kami di Instagram @eatdrinkmm untuk lebih banyak permata makanan.

Tags

Related Post

Leave a Comment