Di Warung Ambo di Glenmarie, temui makanan kegemaran Pantai Timur yang lazat seperti ‘nasi kerabu’ dan ‘nasi dagang’

Donna

SHAH ALAM, 16 Julai — Pantai Timur, khususnya Terengganu dan Kelantan, diwakili dengan baik di Warung Ambo.

Nasi kerabu dan nasi dagang mendominasi seluruh papan, disajikan dengan pelbagai jenis lauktetapi seseorang juga boleh menemui kepakaran seperti laksam di sini.

Menduduki dua lot kedai di satu sudut, operasi di sini adalah besar dan boleh menjadi agak sengit pada waktu puncak.

Apabila anda masuk dari hadapan, anda boleh mengikut garisan yang ular sepanjang jalan keluar, atau jika anda bernasib baik, temui diri anda di bahagian paling hadapan, bersemuka dengan hamparan hidangan yang besar untuk menatap dengan rindu.

Periuk besar daripada gulai, budu dan dulang jenis bufet hotel daripada kerabu dan kerisik temui pandangan anda, masing-masing berebut perhatian anda, tetapi jangan risau.

Semua 'lauk' dipaparkan oleh kaunter, dan papan di atas mempunyai semua yang anda perlukan untuk membantu anda memesan.

Semua ‘lauk’ dipaparkan oleh kaunter, dan papan di atas mempunyai semua yang anda perlukan untuk membantu anda memesan.

Cari papan tanda besar di sudut, anda tidak boleh ketinggalan.

Cari papan tanda besar di sudut, anda tidak boleh ketinggalan.

Fokus pada papan ke hadapan, dengan segala-galanya dikatalogkan dengan teliti dan disenaraikan dengan teliti, harga dan semua.

Nasi Kerabu Ayam Ambo dan Telur Masin (RM9.50) adalah kegemaran saya.

Memerhatikannya dihidangkan adalah satu keajaiban, dan pada masa senduk terakhir sos menyelubungi nasi biru tua, menikmati setiap suapan sudah menjadi satu kesimpulan yang tidak dapat dilupakan.

Pastinya rasanya sesedap rupa kan?

Jawapannya adalah ya.

Mangkuk besar berisi ayam goreng dan periuk 'gulai' adalah pemandangan yang dialu-alukan.

Mangkuk besar berisi ayam goreng dan periuk ‘gulai’ adalah pemandangan yang dialu-alukan.

Selepas beberapa sebati, setiap sudu nasi, budu, kerabu dan sambal membangkitkan ikonik Forrest Gump petikan, “Ibu saya selalu berkata hidup ini seperti sekotak coklat. Anda tidak pernah tahu apa yang anda akan dapat.”.

Anda mungkin menemui beberapa warna hijau pekat ulam raja dalam satu gigitan, funky fermented budu seterusnya, atau mungkin anda mendapat sekeping hanyir keropok; walau apa pun, ia membuatkan anda mencari lebih banyak lagi.

Ayam itu dibumbui dengan baik dan digoreng, tetapi ia adalah lebih sedikit daripada bahagian sampingan kepada nasi, bintang utama.

Satu lagi pilihan protein yang menarik untuk tiada perubahan harga ialah daging bakaryang berasap dan lembut untuk digigit.

Gigitan yang mempunyai begitu banyak perkara yang berbeza, semuanya baik.  (dibiarkan).  'daging bakar' berwarna gelap, berasap dan di bahagian yang lebih kering, hampir seperti charcuterie tebal.  (kanan)

Gigitan yang mempunyai begitu banyak perkara yang berbeza, semuanya baik. (dibiarkan). ‘daging bakar’ berwarna gelap, berasap dan di bahagian yang lebih kering, hampir seperti charcuterie tebal. (kanan)

Walaupun ia bukan apa yang orang akan gambarkan sebagai juicy, saya sebenarnya menikmati tekstur yang lebih kering kerana ia melengkapkan pengalaman tekstur kompleks yang lain dari hidangan itu.

Nasi Dagang Daging Kerutuk dan Telur (RM10) adalah pilihan yang sangat baik untuk sesuatu yang sedikit kurang sarat herba dan sedikit lebih berat dan kaya.

Berwarna coklat, kuah berasaskan santan yang kaya menyerupai sesuatu yang direbus dalam wain merah selama berjam-jam, dengan konsistensi yang begitu pekat sehingga mudah menyaluti bahagian belakang sudu.

Nasi Dagang Daging Kerutuk adalah sama kaya dan pedas seperti yang anda cari.

Nasi Dagang Daging Kerutuk adalah sama kaya dan pedas seperti yang anda cari.

Daging lembunya lembut, dengan rasa yang sangat bernuansa daripada kehadiran rempah-rempah seperti kayu manis dan bunga lawang.

Digandingkan dengan sedikit masam acar timunpedas dan masin sambal belacannasi gebu dan wangi, ia adalah hidangan yang seimbang dan lengkap.

Teh Madu Ambo (RM5) adalah pilihan yang jelas untuk membasuh semuanya.

Segelas Teh Madu Ambo yang menjulang tinggi sesuai untuk mencuci hidangan anda.

Segelas Teh Madu Ambo yang menjulang tinggi sesuai untuk mencuci hidangan anda.

Manis, bersusu dan berbuih luar biasa, ia adalah minuman yang berfungsi sebagai tonik dan pencuci mulut untuk hidangan anda, semuanya dalam satu.

Datang ke sini dan datang awal, kerana barisan mula terbentuk di mana-mana selepas 11 pagi dan ia boleh menjadi sangat sibuk.

Warung Ambo Laman Glenmarie

38, Jalan Novelis U1/86A, Laman Glenmarie, Shah Alam

Buka Selasa hingga Ahad, 8.30 pagi-4 petang

Tel: 011-2107 2102

https://www.instagram.com/warung__ambo/

https://www.facebook.com/WARUNGAMBO/

* Ikuti kami di Instagram @eatdrinkmm untuk lebih banyak permata makanan.

Tags

Related Post

Leave a Comment