Dapatkan pembaikan ‘nasi lemak rendang babi’ anda di Restoran Chuan Lee PJ

Donna

PETALING JAYA, 17 Julai — Bukan setiap hari anda dengar nasi lemak dihidangkan dengan daging babi jadi saya dan rakan-rakan saya sangat berminat untuk mencuba Porking Mad’s nasi lemak terletak di Restoran Chuan Lee.

Seorang rakan juga berusaha untuk memandu sepanjang jalan dari Cheras ke Petaling Jaya melalui lalu lintas puncak pagi.

Malangnya usahanya, yang melibatkan kesesakan sejam ditambah dalam kesesakan, sia-sia kerana kedai kopi itu telah berehat dua hari tanpa dimaklumkan.

Selepas mengintai kedai kopi, akhirnya saya dapat mencuba makanan di gerai berusia sebulan yang dibuka oleh Denis, yang pernah menjadi chef di pelbagai restoran dan juga hotel Le Meridien.

Dia memulakan Porking Mad pada tahun 2020, semasa penutupan Covid-19, di mana dia menawarkan pelbagai hidangan daging babi untuk dijual.

Ini termasuk daging babi Ceylon varuval, babi goreng berempahdaging babi rendang dan juga tulang rusuk babi yang diilhamkan dari Korea.

Denis yang memulakan Porking Mad semasa penutupan Covid-19 kini melakukan ini sebagai perniagaan sepenuh masaKedai kopi itu popular dengan pengunjung hospital berdekatan dan orang ramai yang tinggal di sekitar kawasan ituSebelum ini, ia hanya gig sambilan tetapi tahun ini, dia memutuskan untuk melakukannya sepenuh masa. Dia bermula dengan gerai di Puchong tetapi pengambilannya lambat, justeru dia berpindah ke Restoran Chuan Lee pada Jun tahun ini.

Ia adalah perlawanan yang ideal kerana kedai kopi tidak mempunyai a nasi lemak vendor lagi. Pengunjung tempat popular ini, biasanya mereka yang berkunjung ke hospital berdekatan, akan memesan mee babi, char kway teow dan yong tau foo di sini.

Anda boleh dapatkan nasi lemak dengan pilihan daging babi rendang, babi goreng berempah atau daging babi varuval. Ini berharga RM12. Jika anda tidak suka daging babi, ada juga nasi lemak dengan rendang ayam untuk RM10.

Dapatkan 'varuval' daging babi anda dan 'babi goreng berempah' dengan 'nasi lemak' di Porking Mad

Dapatkan ‘varuval’ daging babi anda dan ‘babi goreng berempah’ dengan ‘nasi lemak’ di Porking Mad

Jika anda lebih suka hanya nasi lemakia adalah RM4.50.

Di gerai, saya mencuba daging babi terlaris mereka varuval dan campuran babi goreng berempah. Ia adalah sebahagian besar daging yang diberikan dengan saya nasi lemak.

Anda tidak akan menemui daging babi varuval terlalu pedas sekalipun. Mungkin ia telah diubah suai untuk disesuaikan dengan pelanggan di sini. Daging dipotong kecil-kecil, menjadikannya sangat mengenyangkan untuk sarapan pagi.

Di atas kertas, babi goreng berempah kedengaran menarik kerana ia dimaksudkan untuk menjadi versi ayam goreng berempah tetapi ini tidak mempunyai herba yang kuat untuk menjadikannya sebagai iringan yang menarik dengan nasi lemak.

Anda boleh mendapatkan daging makan tengah hari dengan 'nasi lemak' anda, jika anda mahu (kiri).  Potongan daging babi yang diperap digoreng hingga keemasan untuk 'babi goreng berempah' (kanan)

Anda boleh mendapatkan daging makan tengah hari dengan ‘nasi lemak’ anda, jika anda mahu (kiri). Potongan daging babi yang diperap digoreng hingga keemasan untuk ‘babi goreng berempah’ (kanan)

Ia masih bagus untuk dirangup kerana saya tidak akan mengatakan tidak kepada daging babi yang digoreng.

Saya memutuskan untuk mencuba hidangan lain di rumah, iaitu daging babi rendang dan varian ayam.

Saya lebih suka daging babi rendang kerana ia mempunyai rasa yang sedikit pedas dan berkrim dengan kuah yang menyaluti setiap keping daging babi. Bahagiannya juga banyak, mengisi satu perempat daripada pinggan saya.

Untuk rendang ayamkuahnya sedap dan dagingnya lembut tetapi saya berharap rasa itu lebih diselitkan ke dalam ayam.

Satu-satunya barangan bukan babi ialah 'ayam rendang' berkrim yang digandingkan dengan nasi wangi dan 'sambal' itu.

Satu-satunya barangan bukan babi ialah ‘ayam rendang’ berkrim yang digandingkan dengan nasi wangi dan ‘sambal’ itu.

Apa yang saya suka ialah nasi lemak dengan sendirinya. Biasanya tempat yang menghidangkan daging babi dengan nasi lemak cenderung untuk menghidangkan nasi putih kosong atau nasi dengan hanya sedikit santan, kerana ia menyasarkan orang Cina. Oleh itu, saya gembira kerana nasi ini sangat wangi dengan haruman daun limau purut dengan sentuhan santan yang sedikit untuk memberikannya sedikit kekayaan.

Sambalnya pun sedap, tidak terlalu pedas tetapi wangi dan dimasak dengan baik. Mereka tidak memberikan anda banyak perkara ini dan anda mungkin tidak akan terlepasnya juga kerana terdapat segunung mini daging babi yang disajikan bersama anda. nasi lemak.

Anda mendapat pilihan telur rebus atau telur goreng dengan anda nasi lemak. Jika anda suka kuning telur, pilih telur goreng untuk cecair kaya keemasan yang dicampur dengan nasi wangi.

Porking Mad mengambil alih dari gerai 'nasi lemak' sebelum ini di dalam kedai kopi iniTerdapat tempat duduk yang luas di tepi restoran sudut yang menawarkan suasana yang lapangSaya boleh bayangkan ini nasi lemak sesuai untuk makan tengah hari bawa pulang terutamanya apabila anda sibuk di pejabat, kerana daging akan membuatkan perut anda kenyang dan gembira sehingga waktu makan malam.

Jika anda ingin memesan hidangan daging babi sahaja, kadangkala mereka akan membuka pesanan pukal, jadi terus berhubung dengan mereka melalui media sosial mereka untuk pengumuman.

Gerai Nasi Lemak Porking Mad, Restoran Chuan Lee, 5, Jalan Bukit 11/2, Seksyen 11, Petaling Jaya. Buka: 8 pagi hingga 2 petang atau sehingga makanan habis. Cuti hari tidak tetap. Instagram: @porkingmad Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100048608636596 Whatsapp contact: +6017-2083103.

* Ikuti kami di Instagram @eatdrinkmm untuk lebih banyak permata makanan.

Tags

Related Post

Leave a Comment