Dapatkan ‘hor fun’ kambing goreng dan bebola daging kepala singa di Chef Simon’s Stall di Restoran New Pom Pom PJ SS3

Donna

PETALING JAYA, 4 Julai — Ngau yuk hor atau daging lembu goreng hor fun dengan halia dan daun bawang dalam kuah, adalah benteng masakan Kantonis yang boleh didapati di mana-mana dari gerai penjaja ke Madam Kwan, tetapi bagaimana jika anda tidak suka daging lembu?

Nasib baik, bagi sebahagian besar penduduk yang tidak makan daging lembu, Chef Simon telah menghidangkan hidangan yang lazat. hor fun dan hidangan lain di Restoran New Pom Pom.

Sememangnya, seseorang akan mendapati versi standard dengan daging lembu, halia dan bawang semuanya disiram dengan kuah pekat, tetapi permata sebenar di sini adalah versi dengan daging kambing.

Versi ini memberi banyak peluang untuk menikmati versi hidangan ini yang sedikit berbeza, tetapi ia juga lebih daripada sekadar tiruan pengganti atau pucat.

Setiap helai 'hor fun' hangus dengan baik (kiri).  Setiap keping daging adalah licin baldu (kanan).

Setiap helai ‘hor fun’ hangus dengan baik (kiri). Setiap keping daging adalah licin baldu (kanan).

Apabila sampai, kedua-dua kambing goreng hor fun (RM13) dan daging lembu goreng hor fun (RM13) menanggung semua ciri teknik yang luar biasa.

Kuah yang tebal dan lut sinar tetapi bermarmar dengan jaluran telur, kuahnya sangat hebat, hasil daripada buburan tepung jagung yang sempurna di tempat kerja.

Warna coklat muda, setiap bahagian hor fun sukankan beberapa tanda dalam, karamel, dipakai dengan bangga seperti setem wok hei.

Dilengkapi dengan hirisan daun bawang dan halia yang banyak, keharuman hidangan itu turut dibantu oleh kehadiran wain masakan yang kuat dan sedikit lada putih.

Beberapa bebola daging kepala singa yang kelihatan mengagumkan (kiri).  Ia kelihatan sama baik di bahagian dalam dan rasanya lebih enak (kanan).

Beberapa bebola daging kepala singa yang kelihatan mengagumkan (kiri). Ia kelihatan sama baik di bahagian dalam dan rasanya lebih enak (kanan).

Setelah memesan kedua-dua versi untuk dibandingkan, saya sebenarnya mendapati diri saya lebih suka penyediaan yang lebih unik, kerana saya amat menggemari perisa daging kambing yang mantap dan menarik.

Kedua-dua jenis daging hampir tidak dimasak dan sangat lembut terima kasih kepada beberapa permainan baldu “A1”, tetapi ada sesuatu yang tidak dinafikan lebih menarik tentang versi kambing.

Selepas berbual pendek dengan Chef Simon, kami mendapati diri kami memesan hidangan klasik lama dalam bentuk bebola daging kepala singa (RM14).

Bergelombang seperti permukaan bulan, bola besar daging babi berpakaian sos istimewa chef berkilauan dalam cahaya seperti permata yang berharga.

Seorang pakar di tempat kerja, Chef Simon digambarkan di sini sambil menambahkan buburan tepung jagung ke dalam kuali (kiri).  Cari gerai ini di belakang kedai kopi (kanan).

Seorang pakar di tempat kerja, Chef Simon digambarkan di sini sambil menambahkan buburan tepung jagung ke dalam kuali (kiri). Cari gerai ini di belakang kedai kopi (kanan).

Sedap dengan sedikit kemanisan daripada serpihan lobak merah dan bawang yang dicincang, sos yang masam dan melekit adalah kerajang yang sesuai untuk bebola daging.

Bahagian luar yang kasar memberi laluan kepada tekstur yang melenting dan hampir rangup dengan daging yang hampir pasti dicincang dengan tangan mengikut cara desa. Sejujurnya, saya akan berpuas hati untuk kembali ke sini hanya untuk makan ini dengan nasi kosong dan tidak ada yang lain.

Daripada apa yang saya dapat tahu, kebanyakan yang sering ke gerai ini datang ke sini untuk mee goreng yang sangat baik, tetapi terdapat petunjuk tentang hidangan yang lebih hebat, seperti bebola daging kepala singa, menunggu untuk ditemui.

Walaupun saya pergi untuk mencuba mi, terdapat papan putih mini dengan senarai hidangan istimewa harian seperti kari kepala ikan dan daging babi lada hitam yang memanggil untuk lawatan balas.

Cari papan tanda di hujung jalan, beberapa pintu turun dari Botak Nasi Lemak yang popular.

Cari papan tanda di hujung jalan, beberapa pintu turun dari Botak Nasi Lemak yang popular.

Gerai Chef Simon

Restoran New Pom Pom

1, Jalan SS 3/37, Taman Universiti, Petaling Jaya, Selangor

Dibuka setiap hari, 9.30 pagi-8 malam (ditutup pada hari Ahad ganti)

Tel: 019-330-5488

* Ikuti kami di Instagram @eatdrinkmm untuk lebih banyak permata makanan.

Tags

Related Post

Leave a Comment