Bukan restoran Cina biasa anda: Fatt Hei Len di Cheras menyajikan hidangan istimewa yang luar biasa

Donna

KUALA LUMPUR, 18 Julai — Terokai jauh ke mana-mana kawasan kejiranan Cheras dan anda pasti akan menemui beberapa tempat tempatan yang mengeluarkan makanan lazat dengan kecekapan yang tidak masuk akal pada kadar yang menakutkan.

Hidangan ini memerlukan tahap kecemerlangan teknikal tertentu dan bergantung pada kebolehan seseorang untuk mendapatkan hasil yang hebat, mengecewakan penampilan yang lebih rendah diri di tempat-tempat ini.

Walau bagaimanapun, tidak seperti yang lebih kasar dan bersedia dai chow tempat taip, anda akan menemui alas meja, penghawa dingin dan susan malas di kebanyakan meja di Restoran Fatt Hei Len.

Terdapat beberapa siaran tentang tempat itu, digariskan oleh paduan suara yang meriah dari pinggan mangkuk yang berdentang dan pengunjung yang gaduh, dan kehadiran ramai keluarga muda pada malam minggu; semua ini jelas menandakan statusnya sebagai kegemaran kejiranan yang santai dan selesa.

Walaupun begitu, makanan yang disajikan di sini sesuai untuk tetapan yang paling canggih sekalipun.

Menu ini hanya menawarkan gambaran keseluruhan hidangan di sini, dengan kebanyakan hidangan istimewa tersedia atau diubah suai mengikut musim.

Tempat ini popular dan padat walaupun pada malam minggu biasa.

Tempat ini popular dan padat walaupun pada malam minggu biasa.

Siapa yang memerlukan menu merasai pula?

Hidangan utama hidangan kami ialah Nasi Signature “Pau Heong” dengan Udang Sungai (RM156 untuk dua bahagian). Anda dinasihatkan untuk menelefon dahulu untuk menempah hidangan popular ini.

Kawah berpusar berisi cecair menggelegak tiba: di dalamnya, udang air tawar gergasi mengintip seperti makhluk Lovecraftian dan nasi “digoreng meletup” ditaburkan dengan ketulan berangan air, lobak merah dan kacang polong.

Nasi 'Pau Heong' Khas dengan Udang Sungai.  Ia tidak diperlukan, tetapi disyorkan untuk membuat panggilan lebih awal dan menempah ini.Baik kaserol mahupun bubur, ia makan seperti consommé dengan berjuta-juta crouton kecil.

Keemasan, perang dan lazat, nasi yang rangup sebelum ini mendapat stok dengan baik, menghasilkan tekstur yang melekit, hampir rapuh dan seperti gula-gula.

Hirisan kecil perut ikan memberikan satu lagi lapisan kontras tekstur, bersama beberapa helai telur di seluruhnya.

Setengah udang air tawar gergasi, kelihatan seperti 'kaiju' dan sedia untuk dimakan.  (dibiarkan).  Nasi rangup, direndam dalam kuahnya dan mengambil semua jenis rasa.  (kanan)

Setengah udang air tawar gergasi, kelihatan seperti ‘kaiju’ dan sedia untuk dimakan. (dibiarkan). Nasi rangup, direndam dalam kuahnya dan mengambil semua jenis rasa. (kanan)

Rasa crustacea yang manis dan halus mendominasi hidangan dan daging dalam setiap udang adalah pejal yang memuaskan.

Satu lagi yang menyerlah di sini ialah Ikan Patin Kukus dalam Wain Kuning, tetapi apabila kami menghubungi lebih awal, kami dimaklumkan bahawa ikan sultan yang berharga itu tersedia.

Sememangnya, kami memilih yang kedua, yang mencecah RM90 untuk satu bahagian.

Daging yang manis dan lembut memberi laluan kepada cecair memasak yang lebih manis, yang telah berkurangan kepada kilauan berkilat, menyerupai sayu.

Nota serai, cili jeruk dan halia menyerlah, begitu juga dengan gula masak daripada wain kuning yang sememangnya menjadi sebab untuk sirap, tekstur dan rasa yang lazat.

Ia hampir satu perempat daripada ikan, tetapi terdapat banyak daging untuk dikelilingi walaupun hanya di bahagian ini (kiri).  Daging babi berlemak itu sangat memikat, boleh dikatakan meminta anda untuk menggigit (kanan).Tersedia pada harga bermusim (RM46 untuk malam itu) dan disenaraikan sebagai “Rusuk Babi Istimewa” pada menu, hidangan seterusnya ialah seketul besar daging babi berlemak, disiram dalam sos pekat, coklat karamel dan sedikit yang kelihatan seperti cendawan shimeji dengan dua keping mantou goreng di sisi.

Sangat kaya ia akan menjadikan bibir anda lebih lazat daripada mana-mana pengilat bibir, sos juga mendapat rasa yang enak daripada penggunaan pes kacang yang ditapai.

Mata atau lelangit yang benar-benar tajam akan mendapati hirisan kecil perut ikan dibuang untuk tekstur; demonstrasi langkah-langkah kecil yang diambil di sini yang meningkatkan makanan daripada yang baik kepada yang hebat.

Mengakhiri hidangan itu ialah triniti klasik asas tetapi sangat berkesan: Usus Babi dengan Udang Kering (RM25), Sotong Garam dan Lada (RM27) dan Cheng Long Choy (RM17), atau dikenali sebagai sayur naga hijau.

Saya rasa anda mendapat sedikit usus babi dalam udang kering anda di sana (kiri). Klasik, dibuat dengan baik, tidak pernah ketinggalan zaman: Sotong Garam dan Lada di sini luar biasa (kanan).Bukan mudah untuk mendapatkan 'cheng long choy' dengan betul, tetapi apabila segala-galanya begitu bombastik dalam rasa, mudah untuk melupakan anda malah memesan ini.Rasa kenyal dan pedas dengan setiap gigitan, usus babi dibubuh dengan banyak udang kering.

Disalut dengan adunan halus yang sangat ringan dan pada dasarnya tidak wujud, sotong juga dimasak dengan sempurna dan lembut, dan tukang masaknya sangat bermurah hati dengan bawang putih.

Sayur-sayuran adalah halus, mengekalkan rasa allium yang sedikit tetapi mungkin kalah sedikit dengan semua yang lain di atas meja.

Huruf merah terang memanggil seperti suar dalam kegelapan, memberi isyarat kepada anda untuk menikmati malam yang lazat.Ia adalah hidangan yang besar, hidangan yang mengenyangkan dan hidangan yang hebat.

Gabungan kepakaran unik dan klasik ikonik membangkitkan selera kedua-dua badan dan minda: Hidangannya menarik untuk dipecahkan dan dilihat mungkin restoran yang lebih arif, tetapi juga lazat biasa, yang mungkin merupakan bahagian yang paling penting.

Setelah cukup pelahap diri, kami melancarkan jalan keluar ke jalan, mengimpikan lawatan kami yang seterusnya.

Restoran Fatt Hei Len

8, Jalan 30A/119, Taman Taynton View, Cheras, Kuala Lumpur

Dibuka setiap hari; 11.30 pagi-3 petang, 5.30 petang-10 malam

Tel: 03-9133 8985

* Ikuti kami di Instagram @eatdrinkmm untuk lebih banyak permata makanan.

Tags

Related Post

Leave a Comment