Berbaloi untuk memandu: Brisket daging lembu dan mi brisket kambing yang sangat baik di Restoran 63 Food Station Bandar Mahkota Cheras

Donna

KUALA LUMPUR, 21 Jun — Peribahasa “Lama itu emas” merupakan gambaran yang tepat untuk gerai mi daging lembu sederhana ini, yang dikendalikan semata-mata oleh seorang chef restoran veteran.

Lelaki berusia 76 tahun yang peramah yang dikenali sebagai Oh – mempunyai pengalaman 40 tahun lebih yang mengagumkan di bawah tali pinggangnya – sedang menggoreng hidangan dengan kualinya di sebuah restoran Cina sebelum bersara.

Lebih kurang setahun lebih kemudian, dia keluar untuk mengusahakan gerai ini di Bandar Mahkota Cheras kerana ia berdekatan dengan rumahnya.

Mata yang tajam dapat melihat gambar chef restoran di gerai tersebut. Bagaimanapun, Oh memberitahu saya, itu sebenarnya abangnya yang juga seorang chef di sebuah restoran Cina di Ampang.

Kemahiran yang digilap itu boleh dilihat dalam mangkuk mi yang enak yang dia sendukkan di gerainya.

Mee brisket daging lembu nampaknya menjadi kegemaran ramai, dilihat dari tempahan yang saya lihat dari pengunjung lain.

Oh yang mesra dilatih sebagai tukang masak di restoran Cina tempat dia bekerja selama 40 tahun lebih sebelum bersara

Oh yang mesra dilatih sebagai tukang masak di restoran Cina tempat dia bekerja selama 40 tahun lebih sebelum bersara

Memandangkan ini adalah gaya Kantonis — kuahnya lebih bersih — anda mendapat rasa daging lembu yang ringan dan tidak terlalu banyak rempah.

Ia juga menjadikan kuahnya sangat boleh diminum dengan pilihan saya seronok la mi. Sebelum saya sedar, saya telah menyedut hampir separuh daripada mangkuk itu dengan gembira.

Apa yang saya rasa adalah bintangnya adalah topping, campuran daging lembu, perut dan tendon.

Saya suka bagaimana brisket daging lembu kelihatan chunky tetapi apabila anda menggigitnya, ia lembut tetapi yang paling penting, tidak lembek.

Kegemaran saya ialah tendon. Ini datang dalam pelbagai tekstur, beberapa dengan sedikit gigitan. Saya bernasib baik dengan satu keping yang hampir seperti jeli yang meluncur ke kerongkong saya dalam satu sudu agar-agar.

Saya juga mendapati kebahagiaan dalam bahagian lobak putih yang direbus. Ia dipotong menjadi kepingan besar tetapi ia lembut di lidah, kerana ia dimasak dengan sempurna.

Dengan harga RM13, saya rasa ia berbaloi kerana toppingnya banyak dan kuahnya yang bersih dan berdaging itu disediakan dengan baik.

Jika anda mahukan rasa yang lebih mantap, dapatkan Mi Brisket Lamb (RM17). Terdapat juga Lamb Pot dengan harga RM15, hanya menampilkan kambing rebus.

Untuk rasa yang lebih mantap, pilih Mee Brisket Lamb, seperti versi kering ini dengan 'wantan mee' yang dihidangkan bersama sup di sebelah.

Untuk rasa yang lebih mantap, pilih Mee Lamb Brisket, seperti versi kering ini dengan ‘wantan mee’ yang dihidangkan bersama sup di sebelah.

Oh, siapa orang Hokkien, jelaskan kepada saya, gaya hidangan kambingnya adalah Hainan.

Pusingan ini, saya memesan yang kering wantan mee dengan sup di sebelah.

Mee telur saya mungkin kelihatan biasa tetapi saya sangat menikmati helaian yang halus dan melenting yang dilambung dengan kicap.

Kuahnya adalah kekayaan letupan penuh dari kambing. Sudah pasti kuahnya anda tidak mahu membazir setitik. Dan sekali lagi, dagingnya lembut dan lobak dimasak dengan sempurna.

Potongan lembut brisket kambing dengan lobak putih akan membuatkan anda berpuas hati

Ketulan lembut brisket kambing dengan lobak putih akan membuatkan anda berpuas hati

Apa yang memberi kelebihan kepada mee gerai ini, saya rasa, ialah saus yang dihidangkan di sebelah dengan Mee Brisket Daging dan Mee Brisket Lamb.

Anda telah menapai dadih kacang putih yang licin, masin dan hampir cheesy, yang seolah-olah menghilangkan sebarang perisa permainan untuk kambing. Sos cili lembut pun buat perkara yang sama.

Anak kambing mendapat rangsangan daripada sos dadih kacang yang ditapai dan sos cili lembut

Kambing mendapat rangsangan daripada sos dadih kacang yang ditapai dan sos cili lembut

Saya merasakan bahawa gandingan perisa berfungsi lebih baik dengan kambing berbanding daging lembu.

Dan melalui nasib baik, saya juga terserempak dengan rakan-rakan dari sekitar kawasan dan mereka mencuba kedua-dua mi. Keputusan mereka adalah pujian yang besar kerana memberitahu mereka tentang tempat yang boleh mereka lawati dengan kerap memandangkan tempat itu berdekatan dengan rumah mereka.

Cari kedai kopi sudut ini di dalam Bandar Mahkota Cheras

Cari kedai kopi sudut ini di dalam Bandar Mahkota Cheras

Gerai Mee Lembu, Restoran 63 Food Station, No.1, Jalan Temenggung 9/9, Bandar Mahkota Cheras, Cheras, Selangor. Buka: 6.30 pagi hingga 3 petang. Ditutup setiap Jumaat kedua setiap bulan. Tarikh seterusnya kedai kopi itu akan ditutup pada 23 Jun.

* Ikuti kami di Instagram @eatdrinkmm untuk lebih banyak permata makanan.

Tags

Related Post

Leave a Comment