Benar-benar permata tersembunyi, Overseas Union Garden’s Sun King City menawarkan ‘kai see hor fun’ dan ayam rebus

Donna

KUALA LUMPUR, 28 Jun — Bukan Dejavu. Saya kembali ke Taman Kesatuan Luar Negara sekali lagi.

Kali ini, ia adalah untuk mencungkil tempat yang tersembunyi, dikatakan untuk berkhidmat “salah satu yang terbaik di bandar kai see seronok sangat.”

Buktinya, sudah tentu, adalah dengan mencubanya sendiri.

Mengapa tersembunyi, anda mungkin bertanya? Saya rasa kerana saya tidak membaca bahasa Cina, itu adalah sesuatu yang saya tidak akan perasan melainkan saya mengeluarkan apl Google saya untuk menterjemah sepanduk mereka.

Sun King City tinggal di dalam restoran yang menjual mi makanan laut kerapu liar. Ia hanya beberapa pintu dari Restoran Sun Sea yang menjual mi babi yang popular.

Apa yang melengkapkan pengalaman makan anda dengan 'kai see hor fun' anda ialah ayam rebus yang berair.

Apa yang melengkapkan pengalaman makan anda dengan ‘kai see hor fun’ anda ialah ayam rebus yang berair.

Ingin meninggalkan kuahnya untuk mengalahkan panas?  Cuba 'hor fun' kering mereka dengan kicap gelap, bawang merah goreng dan kucai.

Ingin meninggalkan kuahnya untuk mengalahkan panas? Cuba ‘hor fun’ kering mereka dengan kicap gelap, bawang merah goreng dan kucai.

Jika anda mendekati tempat itu, anda akan fikir ia hanya mana-mana gerai nasi ayam biasa. Saya bayangkan kawan-kawan saya akan berkata, “Tidak ada yang istimewa” kerana bagi sesetengah orang, nasi ayam boleh didapati di setiap sudut.

Mungkin perbezaannya terletak pada siapa yang mengendalikannya. Gerai ini dimulakan oleh Ares Kuan yang berusia 33 tahun, pernah muncul di Malay Mail sebagai “putera nasi ayam” Taman Desa.

Pada masa itu, dia seorang perantis muda pada usia 25 tahun, belajar tali untuk membuat nasi ayam yang sempurna.

Selepas perjanjian perniagaan yang gagal dan bekerja di tempat lain, dia sakit belakangnya yang menyaksikan dia berehat.

Beberapa bulan lalu, dia memutuskan untuk membuka gerai kecil di Taman Kesatuan Luar Negara ini. Beliau bermula pada pukul 4 petang hingga lewat, memandangkan perniagaan mee makanan laut hanya dibuka sehingga pukul 2 petang. Beliau kini menjalankan perniagaannya dari jam 10 pagi hingga 10 malam.

Peha ayam kampung yang direbus mempunyai kulit yang rangup dan tekstur dagingnya yang lebih pejal (kiri).  Ayam kicap hampir hitam yang luar biasa mempunyai rasa homestyle seperti ayam masak kicap (kanan).

Peha ayam kampung yang direbus mempunyai kulit yang rangup dan tekstur dagingnya yang lebih pejal (kiri). Ayam kicap hampir hitam yang luar biasa mempunyai rasa homestyle seperti ayam masak kicap (kanan).

Anda juga boleh menikmati ayam rebus dengan sepinggan nasi.

Anda juga boleh menikmati ayam rebus dengan sepinggan nasi.

Memandangkan dia cemerlang dalam nasi ayam, anda akan mendapati ayam rebus (biasa dan kampung varieti ayam) dan ayam soya yang luar biasa.

Lelaki berdaya usaha itu juga memutuskan untuk menawarkan kai tengok hor fun, menggunakan resipi yang dia dapat daripada makciknya. Dia juga menawarkan versi kering seronok sangatyang tidak begitu biasa.

Saya gembira dia berusaha keras untuk menawarkannya kai tengok hor fun kerana ia benar-benar satu persembahan yang sangat baik. Mungkin kerana dia menawarkan nasi ayam, dia mempunyai akses kepada tulang ayam dan daging untuk membancuh sup yang berperisa dengan tekstur yang lebih likat.

Kebanyakan tempat yang menjual nasi ayam hanya menawarkan semangkuk seronok sangat mi untuk digandingkan dengan daging mereka. Di sini lebih baik kerana terdapat lapisan minyak udang yang wangi, menjadikan setiap sudu sangat boleh diminum.

Di bahagian atas, terdapat bawang merah goreng dan daun kucai untuk rasa yang lebih hebat! Sementara seronok sangat Bukankah jenis Ipoh biasa yang sangat licin dan licin, ini tidak buruk dan boleh menjadi seperti sutera, apabila anda makan dengan kuah yang lazat itu.

Anda juga mempunyai dua ekor udang kupas dan ayam yang dicincang sebagai topping. Jika anda mahu keluar, ada pilihan untuk menambah ayam rebus di atas.

Rebusan sayur sawi masam mereka tidak terlalu pedas tetapi ia mempunyai rasa pedas yang enak.

Rebusan sayur sawi masam mereka tidak terlalu pedas tetapi ia mempunyai rasa pedas yang enak.

Kai nampak seronok sangat berharga RM10 untuk bahagian kecil manakala saiz lebih besar RM11.

Saya lebih suka makan ayam rebus di sebelah. Di sinilah terletaknya kad truf Kuan kerana kayu drum ayam (RM8) disediakan dengan indah dengan daging yang lembut dan kulit yang licin. Dia juga memberikan halia yang ditumbuk juga untuk meningkatkan rasa tambahan.

Ini menjadikan keseluruhan pengalaman lebih menggembirakan di mana kuah wangi disedut bersama mi nasi leper dan dinikmati bersama ayam rebus yang berair.

Untuk sesuatu yang berbeza, cuba yang kering seronok sangat. Saya boleh bayangkan ia sebagai pilihan yang baik, terutamanya jika anda cuba untuk kekal sejuk dalam keadaan panas terik ini.

Di sini, mi nasi leper sutera disiram dengan kicap gelap yang menyalutinya untuk memberikan rasa yang enak dengan hanya sedikit kemanisan. Apa yang mendorong rasa adalah banyaknya bawang merah goreng dan daun kucai.

Jika anda menjamu selera di sini sebelum jam 2 petang, tambahkan hidangan anda dengan tawaran dari restoran mi makanan laut kerapu liar, seperti pes ikan buatan sendiri dengan tekstur melenting ini.

Jika anda menjamu selera di sini sebelum jam 2 petang, tambahkan hidangan anda dengan tawaran dari restoran mi makanan laut kerapu liar, seperti pes ikan buatan sendiri dengan tekstur melenting ini.

Anda juga boleh menaik taraf ayam anda kepada a kampung ayam, jika suka. Perbezaannya terletak pada kulit. Dengan kampung ayam, kulitnya mempunyai gigitan yang rangup diikuti dengan daging yang lebih pejal. The kampung paha ayam berharga RM9.

Terdapat juga ayam kicap yang kelihatan agak gelap. Ia bukan ayam soya Hong Kong biasa tetapi di sini kulit ayamnya manis sedikit manakala dagingnya lebih pejal.

Ia mempunyai rasa homestyle, mengingatkan kepada ayam masak kicap yang biasa saya makan untuk makan malam keluarga hari minggu. Untuk bahagian drumstick RM9.

Jika anda sedang mencari hidangan yang lebih banyak, terdapat nasi minyak dengan butiran beras montok berwarna perang dan rasa kuah ayam.

Saya juga suka rebusan sayur sawi masam (RM6). Ia tidak terlalu tajam atau pedas. Sebaliknya, ia adalah tangisan lembut yang saya mahu minum hingga ke titisan terakhir.

Ares Kuan memulakan gerai ini beberapa bulan lalu menawarkan nasi ayam dan 'kai see hor fun'.

Ares Kuan memulakan gerai ini beberapa bulan lalu menawarkan nasi ayam dan ‘kai see hor fun’.

Cari sepanduk untuk ke sini, tempatnya terletak beberapa pintu ke bawah dari Restoran Sun Sea di Overseas Union Garden.

Cari sepanduk untuk ke sini, tempatnya terletak beberapa pintu ke bawah dari Restoran Sun Sea di Overseas Union Garden.

Gerai ini juga menawarkan mee sup kerang. Ini hanya tersedia selepas jam 3 petang.

Jika anda menjamu selera di sini sebelum pukul 2 petang, terdapat pilihan untuk menambah hidangan anda dengan makanan dari restoran mi makanan laut.

Saya menempah Pes Ikan Buatan Sendiri (RM13). Ini adalah bola pes ikan yang sedap melenting dengan lekukan kasar.

Sup mungkin kelihatan jernih dan tawar tetapi ia mempunyai kemanisan yang tersendiri serta kiub lemak babi goreng yang memberikan saya kegembiraan. Saya benar-benar tidak keberatan untuk kembali untuk mee kerapu liar tandatangan mereka pada hari lain.

Sun King City, 37, Jalan Hujan Rahmat, Overseas Union Garden, Kuala Lumpur. Buka: 10 pagi hingga 10 malam (Selasa hingga Ahad). Ditutup pada hari Isnin. Tel:018-2998813.

* Ikuti kami di Instagram @eatdrinkmm untuk lebih banyak permata makanan.

Tags

Related Post

Leave a Comment