Bagaimana seorang bekas pengajar Les Mills datang untuk mengendalikan salah satu restoran dan bar wain yang paling menarik di Kuala Lumpur

Donna

KUALA LUMPUR, 9 Julai — Jika pada mulanya anda tidak berjaya, cuba, cuba lagi.

Ini adalah satu perempat hingga lima pada petang Khamis yang panas terik, dan Jon Chew sedang tergesa-gesa.

Dia bekerja keras dari satu mesyuarat ke satu mesyuarat, akhirnya berakhir di Copaa KL, restoran dan bar wain yang dikendalikannya sejak 2022.

“Yo!” dia menyerbu masuk ke dalam bilik, dengan penuh semangat Energizer Bunny. “Awak makan apa-apa?” dia bertanya, sentiasa tuan rumah yang pemurah. “Biar saya ambilkan sesuatu untuk awak.”

Terdapat sebab untuk semua tenaga dan semangat.

Dilahirkan dan dibesarkan di Pulau Pinang, Chew, 36, sebelum ini berpangkalan di Singapura, bekerja dalam industri kecergasan dengan Les Mills Asia Pasifik, mencipta program senaman untuk jenama global yang terkenal itu dan memiliki gim di sana.

Pandemik menyebabkan dia kehilangan pekerjaan, dan Chew, mendapati dirinya terperangkap di KL dan tidak dapat melakukan perjalanan, memutuskan sudah tiba masanya untuk berubah.

“Sejak saya masih muda, saya sentiasa bersemangat dalam hal makanan,” katanya.

Chew teringat sering mencari jenis masakan baharu dan berbeza semasa mengembara untuk kerjaya kecergasannya.

Jon Chew, pemilik dan pengasas Copaa KL.

Jon Chew, pemilik dan pengasas Copaa KL.

Melemparkan dirinya ke dalam industri yang dia tidak mempunyai pengalaman, Chew bertunang dengan rakan yang dia kenali sejak sekian lama dengan rancangan untuk membuka restoran.

“Saya tidak tahu apa itu F&B, saya hanya mahu melakukan sesuatu yang berbeza.”

Pada awal 2021, Soul Kitchen, konsep gabungan dan usaha pertama Chew untuk menjalankan restoran, telah dilahirkan.

Tetapi keluk pembelajaran adalah curam – lebih curam daripada kebanyakan. “Apa yang berlaku adalah, saya telah kacau, pada asasnya,” Chew ingat.

Selepas hanya lima hari beroperasi, seluruh pasukan keluar dari projek itu.

Berazam untuk meneruskan, Chew mengambil alih tanggungjawab itu. “Saya terpaksa melakukan segala-galanya sendiri, jadi saya bermula dari bahagian yang paling asas, seperti belajar cara membuat sos.”

Akhirnya, restoran itu ditutup, tetapi Chew tidak terpengaruh.

“Saya pastinya mahu mencapai sesuatu yang besar dalam kerjaya F&B saya,” katanya. “Walaupun kegagalan pertama, ia tidak menjatuhkan saya.”

Chew berasa terpacu dalam menghadapi kesukaran. “Ia memberi inspirasi kepada saya untuk pergi lebih jauh dan ingin mencuba lebih keras,” katanya mengenai pengalaman itu.

“Ia adalah satu rahmat yang tersembunyi, saya telah belajar banyak sepanjang perjalanan ini, bukan sahaja cara memasak, tetapi bagaimana untuk melakukan pengubahsuaian saya sendiri dan menjalankan perniagaan.”

Bagi Chew, pengalaman itu terbukti berharga dan penting apabila membuka Copaa di Desa Sri Hartamas, pada Julai tahun lalu.

Menghalusi konsep gabungan kepada satu berdasarkan wain dan hidangan perkongsian, Chew berminat untuk mempraktikkan apa yang dipelajarinya.

“Daripada hanya restoran gabungan, ia adalah makanan mesra wain, tetapi sudah tentu, ia juga mempunyai rasa yang hebat,” katanya.

Koleksi wain yang luas dikendalikan oleh Chew.

Koleksi wain yang luas dikendalikan oleh Chew.

“Saya menyukai wain walaupun semasa kerjaya kecergasan saya, dan saya agak khusus tentang wain saya. Saya ingin memastikan bahawa semua wain yang tersedia di restoran saya kurang biasa, berbaloi dengan wang dan sehebat wain yang baik,”

Sememangnya, wain sangat menarik di restoran, dengan Chew memilih koleksi yang menampilkan Hubert de Boüard daripada kemasyhuran Chateau Angelus dan permata yang kurang dikenali seperti Vins d’Alsace Horcher untuk digandingkan dengan makanannya.

Hidangan seperti salad pucuk paku (ferntops) yang rangup dan menyejukkan dengan pakaian yang meriah bunga kantan (bunga halia obor) vinaigrette atau pasta salmon dengan penumbuk ulam raja pesto adalah lambang pendekatan Chew untuk memasak.

“Saya peminat besar menggunakan bahan-bahan tempatan atau mudah untuk mencipta keharmonian perisa yang boleh diterima rakyat Malaysia,” katanya.

Salad 'pucuk paku' yang sangat popular telah berkembang menjadi pengikut pemujaan di sini.

Salad ‘pucuk paku’ yang sangat popular telah berkembang menjadi pengikut pemujaan di sini.

“Saya bukan peminat besar menggunakan produk mahal atau premium untuk mencipta sesuatu, kerana saya fikir nilai bahan ditentukan oleh manusia,”

Dia sangat percaya bahawa gandingan makanan dan wain tidak semestinya mahal. “Gandingan tidak perlu mahal, selagi ia menghasilkan profil rasa yang hebat dengan gabungan makanan dan minuman yang betul.”

Chew berharap untuk terus meluaskan ufuk masakan pengunjung.

“Saya pastinya mahu mengembangkan konsep wain dan hidangan kongsi, mungkin usaha seterusnya akan menggunakan wiski atau sake,” katanya.

Tetapi Chew tidak terlepas pandang apa yang akhirnya dia mahu pengunjung ambil dari malam di Copaa KL.

“Saya mahu orang ramai menikmati makanan dan wain, dan perkhidmatannya juga, untuk menyampaikan pengalaman unik dalam perisa,” tambahnya.

Copaa KL

38-1, Jalan 24/70a, Desa Sri Hartamas, Kuala Lumpur

Buka Isnin hingga Sabtu 5pm-12am; Ditutup pada hari Ahad

Tel: 017-272 8971

https://www.facebook.com/profile.php?id=100083015808068

https://www.instagram.com/copaa.kl/

* Ikuti kami di Instagram @eatdrinkmm untuk lebih banyak permata makanan.

Tags

Related Post

Leave a Comment