302kg kokain dirampas di Pelabuhan Klang selepas maklumat Saudi

Donna

Ketua Pengarah Kastam Zazuli Johan (dua dari kiri) dan pegawai lain bersama beberapa dadah yang dirampas dalam serbuan di Pelabuhan Klang dan Terminal 1. (Gambar Bernama)
Ketua Pengarah Kastam Zazuli Johan (dua dari kiri) dan pegawai lain bersama beberapa dadah yang dirampas dalam serbuan di Pelabuhan Klang dan Terminal 1. (Gambar Bernama)

NILAI: Pegawai kastam merampas 302kg kokain daripada kontena di Pelabuhan Klang selepas mendapat maklumat dari Arab Saudi, dan 126kg ketamin dalam kargo udara di Terminal 1.

Ketua Pengarah Kastam Zazuli Johan berkata pihak berkuasa telah menerima maklumat daripada unit kawalan narkotik Arab Saudi mengenai kontena sepanjang 20 kaki yang telah tiba di Pelabuhan Klang, Selangor.

Pegawai kastam melakukan serbuan pada 6 Jun lalu dan menemui 10 guni berisi serbuk putih disyaki kokain, katanya.

Katanya, sindiket itu menyembunyikan dadah itu di celah-celah barang lain dan mengisytiharkannya sebagai kacang soya.

Zazuli berkata kontena itu dari Amerika Selatan dan sedang dalam transit ke destinasinya di negara Asia Tenggara lain tetapi ditahan sebaik tiba di Pelabuhan Klang.

Beliau berkata Kastam turut merampas 107 bungkusan plastik berisi ketamin seberat 126.5kg daripada 15 kotak yang dirampas di kompleks kargo udara Terminal 1 sebaik tiba dari sebuah negara di Eropah.

Maklumat palsu diberikan dalam dokumen import menyukarkan untuk mengenal pasti pengimport, kata Zazuli. Dadah itu diisytiharkan sebagai pasu seramik dan pasu.

Beliau juga berkata 25 paket ketamin seberat 25.3 kg dirampas daripada bekas peti sejuk beku berukuran 20 kaki yang membawa makanan laut yang tiba dari negara Asia Selatan pada 4 Jun lalu.

Dua lelaki tempatan berusia 40-an telah ditahan bagi membantu siasatan, katanya.

Tags

Related Post

Leave a Comment