NATO mungkin menghapuskan beberapa halangan di laluan Ukraine untuk menjadi ahli – Jerman

Donna

BRUSSELS (Reuters) – Sekutu NATO mungkin bersedia untuk menghapuskan beberapa halangan dari laluan Ukraine ke pakatan tentera, Menteri Pertahanan Jerman Boris Pistorius berkata pada hari Jumaat, beberapa minggu sebelum sidang kemuncak NATO yang bertujuan untuk merapatkan perbezaan mengenai penyertaan Kyiv.

“Terdapat tanda-tanda yang semakin meningkat bahawa semua orang akan dapat bersetuju mengenai perkara ini,” kata Pistorius kepada pemberita di Brussels apabila ditanya mengenai laporan bahawa AS terbuka untuk membenarkan Kyiv melepaskan proses pencalonan rasmi yang diperlukan beberapa negara lain pada masa lalu.

“Saya akan terbuka untuk ini,” kata Pistorius, bercakap di luar pertemuan dengan rakan sejawatannya di NATO di ibu pejabat perikatan itu.

The Washington Post melaporkan pada hari Khamis bahawa Amerika Syarikat memberikan sokongan tentatif kepada rancangan yang akan menghapuskan halangan kepada kemasukan Ukraine ke dalam NATO tanpa menetapkan garis masa untuk kemasukannya.

Ia memetik seorang pegawai kanan AS sebagai berkata Washington “selesa” dengan cadangan daripada Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg yang akan membolehkan Kyiv memintas apa yang dipanggil Pelan Tindakan Keahlian (MAP) pakatan itu.

Sejak 1999, kebanyakan negara yang berhasrat untuk menyertai NATO telah mengambil bahagian dalam program ini, yang direka untuk membantu calon memenuhi kriteria politik, ekonomi dan ketenteraan tertentu.

Dengan memendekkan proses itu, AS berharap dapat merapatkan perpecahan antara negara anggota mengenai laluan Kyiv untuk menyertai pakatan tentera rentas Atlantik, lapor Washington Post.

“Ini adalah zon pendaratan yang berpotensi dalam perdebatan ini,” ia memetik seorang pegawai sebagai berkata.

Bagaimanapun, cadangan itu masih memerlukan Ukraine untuk melakukan pembaharuan dan, bertentangan dengan kehendak sekutu Eropah Timur, ia tidak akan melampirkan jangka masa untuk penyertaan Ukraine, menurut akhbar itu.

Pada sidang kemuncaknya di Bucharest pada 2008, NATO bersetuju bahawa Ukraine – yang seperti Rusia adalah sebahagian daripada Kesatuan Soviet sehingga kematiannya pada 1991 – akhirnya akan menyertai pakatan itu.

Tetapi pemimpin NATO setakat ini tidak mengambil langkah konkrit yang akan menetapkan jadual untuk membawa Kyiv ke dalam perikatan, sesuatu yang didesak oleh sekutu Timur dan Ukraine sendiri.

(Laporan oleh Sabine Siebold; Penyuntingan oleh Andrew Gray)

Related Post

Leave a Comment