Mengapa Moto Guzzi V100 Mandello Malaysia ini Sangat Memukaum Mulut Anda?!

Donna

Pada hujung minggu lalu, Didi Group, pengedar rasmi Moto Guzzi di Malaysia dan Piaggio Asia Pacific menganjurkan pelancaran serantau Asia Pasifik bagi Moto Guzzi V100 Mandello di Motoplex Petaling Jaya dengan segala kemeriahan dan keceriaannya.

Para wartawan motoring dari 13 negara di rantau Asia Pasifik hadir di Kuala Lumpur untuk menguji motosikal baharu ini.

Saya antara wartawan yang dijemput naik langkah ceper motosikal ini, bermula dari Motoplex Petaling Jaya menuju Genting Highlands.

V100 Mandello ialah motosikal jenis roadster dengan ciri-ciri motosikal pelancong, dengan enjin bertiang tegak berkembar ber pendingin cecair berkapasiti 1,042cc dan enam kelajuan, menghasilkan 115 ps dan 105 Nm tork.

Ia dilengkapi ciri segi enam IMU, ABS sudut, kawalan cengkaman, perubah kelajuan pantas, dan sayap aktif.

Variasi standard dilengkapi pengekuran manual dengan sayap aktif, skrin boleh ubah, empat mod pemanduan, lampu LED dan DRL berbentuk sayap.

Sementara variasi S menambah pengesan tekanan tayar, integrasi smartphone, perubah kelajuan atas/bawah, dan pengekuran setengah aktif Öhlins.

Saya berkesempatan naik kedua-dua variasi.

Walaupun berat 233kg, rekabentuknya memudahkan saya menunggang motosikal ini dengan lincah melalui jalan raya dari Petaling Jaya ke bukit Genting Highlands. Ia sangat selesa dijalankan pada rpm rendah di bandar.

V100 Mandello dijual pada harga RM99,900 untuk variasi standard dan RM115,900 untuk variasi S.

Di Lebuhraya Karak menuju Genting Highlands, saya sangat gembira naik motosikal ini. Mod saya yang kegemaran ialah Sport, salah satu daripada tiga mod termasuk Tour, Road dan Rain.

Setiap kali memijak injakan tolok ia berjaya melaju ke hadapan dengan baik.

[su_image_carousel source=”media: 11294,11293,11292,11291,11290,11289,11288,11287″ slides_style=”minimal” crop=”none” align=”center” dots=”no” link=”lightbox” image_size=”idt-bigger-thumb”]

Torknya menakjubkan dan menyenangkan. Kedudukan duduknya selesa, terima kasih kepada tempat duduk lebar dan tegang serta gagang sesuai untuk perjalanan jauh. Perubahan kelajuan dan kopling berfungsi seimbang menawarkan peralihan lancar dari kelajuan pertama hingga kelima dan sebaliknya. Ia berpusing melengkung dengan senang, memberikan pengalaman lebuh raya yang lancar.

Related Post

Leave a Comment