Cara Check Baki Pinjaman Bank Rakyat Guna Online, E-mel, Phone

Donna

Cara Check Baki Pinjaman Bank Rakyat online

Zaman sekarang dah advanced gila, banyak cara yang senang nak check baki pinjaman kita. Macam mana? Nak tahu tak? Jom kita cuci mata sikit.

Kalau kita ada pinjaman dengan Bank Rakyat, kita boleh check baki pinjaman kita dengan cara yang senang gila. Tak payah pening kepala nak ke bank atau call customer service berbelas kali. Semuanya boleh buat secara online, melalui e-mel, atau guna telefon je.

Nak check baki pinjaman Bank Rakyat online, ikut je langkah-langkah mudah ni:

  1. Buka laman web internet banking Bank Rakyat kat www.irakyat.com.my
  2. Masukkan username dan password yang kita dah register
  3. Lepas tu, klik kat menu Account Info > Loan & Financing
  4. Boleh tengok semua maklumat pinjaman kita dengan terperinci

Kalau kita takde akaun internet banking lagi, jangan risau! Kita boleh daftar dulu. Cari je artikel yang tunjuk cara daftar Bank Rakyat online. Senang je, kan?

Nak check baki pinjaman Bank Rakyat guna e-mel, pun boleh je. Ikut je langkah-langkah kat bawah ni:

  1. Buka aplikasi e-mel kat telefon atau kat komputer
  2. Klik kat butang untuk tulis e-mel baru
  3. Taipkan alamat e-mel telerakyat@bankrakyat.com.my kat ruangan Penerima atau To
  4. Dalam bahagian Subject atau Tajuk, tulis “Permohonan Semakan Baki Pinjaman” supaya dorang tahu apa yang kita nak
  5. Isi kandungan e-mel dengan maklumat pinjaman kita, nombor pinjaman, dan apa yang kita nak semak
  6. Kalau perlu, attachkan salinan pengesahan identiti macam kad pengenalan atau dokumen lain yang dorang minta
  7. Pastikan semuanya betul, lepas tu klik butang Hantar atau Send

Dalam masa yang tak lama pun, kita akan dapat balasan e-mel dari Bank Rakyat dengan semua butiran baki pinjaman kita. Senang je, kan? Jangan lupa simpan e-mel tu untuk rujukan masa depan.

Kalau nak check baki pinjaman Bank Rakyat guna telefon pun boleh je. Ikut je langkah-langkah kat bawah ni:

  1. Dail nombor talian Tele-Rakyat 1-300-80-5454 dari telefon kita
  2. Kita akan kena pilih bahasa yang kita nak guna
  3. Ikut je arahan suara untuk masukkan maklumat peribadi kita macam nombor kad pengenalan
  4. Lepas tu, pilih “Semak Baki Pinjaman” dalam senarai perkhidmatan yang ada
  5. Kita kena bagi maklumat berkenaan pinjaman kita macam nombor pinjaman
  6. Sistem dorang akan proses semua maklumat yang kita bagi, dan bagi tahu kita baki pinjaman terkini
  7. Kalau kita nak simpan maklumat tu, ikut je arahan untuk simpan atau print

Bila dah dapat maklumat baki pinjaman, bolehlah hang up telefon tu. Pastikan kita simpan maklumat peribadi dengan elok dan jangan kongsi dengan sesiapa yang tak patut.

Kalau ada apa-apa masalah atau nak tanya lebih lanjut, boleh je contact customer service Bank Rakyat. Dorang akan tolong sebanyak mungkin.

So, dah tahu kan macam mana nak check baki pinjaman Bank Rakyat? Senang je, kan? Jangan malas-malas, eloklah check baki pinjaman sekali-sekala. Biar tahu berapa lagi nak bayar, boleh buat perancangan. Jangan sampai tertunggak pulak, nanti kena tunggu lama nak settle hutang. Jaga-jaga, babes!

Berkaita:

Related Post

Leave a Comment