Airasia X Catat Kenaikan Laba Sebanyak RM328 juta

Donna

Airasia X Catat Kenaikan Laba Sebanyak RM328 juta
AirAsia X mulai pulih dari pandemi, labanya naik ke RM328 juta pada suku pertama 2023 dari kerugian tahun lalu. Pendapatan bertambah 50% dan biaya berkurang.

KUALA LUMPUR – Syarikat penerbangan AirAsia X Bhd mencatat keuntungan bersih sebanyak RM328 juta bagi suku tahun pertama berakhir 31 Mac 2023.

Syarikat tersebut menyatakan hasilnya dilaporkan pada RM548.8 juta, menandakan pemulihan ketara sekitar 50 peratus prestasi yang dicapai pada tahun 2019.

Metrik yang diperbaiki adalah lebih baik kerana hanya dua lagi pesawat tambahan diaktivasikan sepanjang suku tahun tersebut, dengan enam buah pesawat lagi dijadual untuk memulakan operasi pada Mei 2023.

“Pentingnya, ekuiti pemegang saham AirAsia X telah menunjukkan perubahan positif ke RM40.8 juta, daripada ekuiti pemegang saham negatif RM285.2 juta pada suku tahun lalu, yang kini membuka jalan untuk AirAsia X untuk menangani pengelasan Nota Amalan 17-nya, tertakluk kepada kelulusan pihak berkuasa.”

Belanja operasi meningkat selari dengan pengaktifan operasi dalam suku-suku kebelakangan ini, dibantu oleh persekitaran bahan api yang lebih menggalakkan dan lebih ringan oleh pertambahan ASK.

Hasil per kerusi boleh duduk yang tersedia (RASK) berada pada 18.93 sen dengan tambang asas purata merosot ke RM785 berdasarkan kapasiti dalam pasaran yang lebih disasarkan.

Kenaikan pengguna pesawat secara berperingkat datang disebalik lonjakan dalam jumlah penumpang, pengaktifan pesawat yang meningkat dan persekitaran tambang yang lebih kukuh dalam suku-suku kebelakangan ini.

Related Post

Leave a Comment