9 Ciri WhatsApp Mod Apk Terbaik Berbanding WhatsApp Ori Kini Jadi Pilihan Ramai!

by
No comments
9 Ciri WhatsApp Mod Apk Terbaik Berbanding WhatsApp Ori Kini Jadi Pilihan Ramai!

9 Ciri WhatsApp Mod Apk Terbaik Berbanding WhatsApp Ori Kini Jadi Pilihan Ramai!

Adakah anda pernah mendengar tentang Aplikasi WhatsApp Modification (WA Mod) dan tertarik untuk menggunakannya? Terdapat banyak jenis WA Mod, dengan ciri dan kelebihan berbeza. Jika anda ingin menggunakan WhatsApp dengan ciri yang sangat berbeza daripada versi asalnya, anda boleh cuba WA Mod.

Untuk sesetengah orang, WhatsApp masih mempunyai kekurangan, jadi mereka beralih menggunakan versi WhatsApp yang telah diubahsuai. Inilah yang akan dijelaskan lanjut tentang WA Mod, ciri, jenis dan cara untuk memuat turun dan memasangkannya di peranti Android.

Apakah Benar Aplikasi WhatsApp Mod APK?

Benar-benar, apa yang dimaksudkan dengan aplikasi WhatsApp Modification (WA Mod) ialah versi WhatsApp yang telah diubahsuai. Apa yang telah diubah suai? Beberapa ciri di dalamnya, bermula dari ciri, penampilan dan lain-lain.

WA Mod dibangunkan oleh pembangun bukan rasmi yang telah mengubahsuai WhatsApp dengan cara tertentu sehingga mempunyai ciri dan penampilan yang sangat berbeza. Tentulah, pembangun tidak mempunyai sebarang hubungan dengan pembangun WhatsApp rasmi.

Pengguna tidak perlu risau, walaupun telah diubahsuai, tetapi WhatsApp Asal dan WhatsApp Mod masih sama, setidaknya dari fungsinya. Maksudnya ialah, WA Mod masih boleh digunakan seperti biasa, mulai dari menghantar mesej peribadi, kumpulan, panggilan mudah alih sehingga panggilan video.

Pengguna akan mendapat manfaat selepas memasang WA Mod, kerana mempunyai ciri yang lebih lengkap berbanding asalnya. Pengalaman berkomunikasi dalam talian dengan WA Mod akan dipertingkatkan, kerana lebih senang, selamat dan selesa.

Kami tidak berniat mengatakan bahawa WhatsApp buruk, dan tidak seharusnya dimuat turun. Menurut kami, WhatsApp masih aplikasi sempurna untuk berbual, telefon dan video call, tetapi masih ada beberapa kekurangan di dalamnya yang seharusnya diperbetulkan.

Misalnya sahaja tentang tema, yang masih terhad, kerana hanya dua tema terang dan gelap. Berbanding dengan WA Mod, yang biasanya sudah dilengkapi dengan banyak tema menarik dan pelbagai. Pastinya, masih banyak ciri istimewa lain dari WA Mod, pasti akan pengguna sukai selepas memasangnya.

Pelbagai Ciri Utama Aplikasi WhatsApp Mod Terkini

Telah diceritakan di atas tentang ciri-ciri utama WhatsApp Mod Apk yang ditawarkan oleh versi WA yang diubahsuai. Memang bukan rekaan khayalan belaka, kerana versi mod ini mempunyai ciri yang lebih hebat dan lengkap berbanding versi asal. Antara ciri-ciri penting termasuk:

1. Privasi yang Lebih Selamat

Sebenarnya, sistem keselamatan yang ada dalam Aplikasi WhatsApp sudah cukup baik. Maksudnya ialah, semua mesej dan panggilan yang kita hantar hanya akan diketahui oleh penerima sahaja.

WhatsApp menggunakan teknologi enkripsi hujung ke hujung, jadi mereka sendiri tidak tahu apa yang dihantar dan dibincangkan penggunanya. Walau bagaimanapun, privasi pengguna masih boleh dipertingkatkan, terutamanya bagi yang suka mempunyai ruang peribadi dalam aplikasi.

Contohnya, apabila membuka WhatsApp, status dalam talian akan muncul secara automatik. Ada yang tidak suka rakan atau ketua mengetahui aktiviti mereka.

Apabila mendownload Aplikasi WhatsApp Modification, anda boleh menyembunyikan status tersebut supaya orang lain tidak tahu yang anda sedang aktif. Ini berguna untuk mengelakkan gangguan.

Dengan cara begini, privasi pengguna ditingkatkan tanpa menjejaskan sistem keselamatan asas yang ada. Aplikasi asli masih dikekalkan tetapi ditambah baik dengan ciri keselamatan yang lebih Ketat. Ini boleh meningkatkan pengalaman pengguna WhatsApp.

2. Muat Turun Status WhatsApp

Biasanya, WA Mod juga dilengkapi dengan ciri untuk mendownload status WA. Ciri yang tidak wujud dalam WhatsApp versi asal. Mungkin boleh, dengan menggunakan tangkap skrin atau rakaman skrin, tetapi hasilnya tidak sempurna.

Nah, dengan WhatsApp Mod Apk, tersedia butang khusus yang membolehkan anda mendownload status WA, sama ada gambar mahupun video. Berkat ciri ini, anda tidak perlu menggunakan aplikasi pihak ketiga untuk mendownload status orang lain.

Kadangkala, terdapat gambar atau video penting yang dikongsi orang dalam status WA. Oleh sebab status hanya wujud selama 24 jam sahaja, sebelum terhapus sendiri, maka penyelesaan yang bijak adalah dengan mendownload gambar atau video itu.

3. Lihat Status WA Anonim

Adakah anda termasuk orang yang perlukan maklumat dan ingin melihat semua status orang tetapi mahu menjaga imej? Ini tentu sukar dilakukan dengan WA biasa, kerana nama anda akan tercatat setiap kali melihat status.

Kabar baiknya, anda boleh melihat status WhatsApp tanpa takut dianggap ‘pelik’ oleh pemiliknya, iaitu dengan menggunakan WA Mod. Ya, ciri ini membolehkan anda melihat status WA tanpa terekam oleh sistem.

Maksudnya ialah, walaupun anda telah melihat status tersebut, nama anda tidak akan tersenarai sebagai penonton. Ciri beginilah yang sesuai untuk menguntit gebetan atau bekas teman, tetapi masih ingin menjaga imej.

4. Dua Akaun WhatsApp

Kebanyakan WA Mod juga dilengkapi dengan ciri yang membolehkan pengguna guna dua akaun WA dalam satu telefon bimbit. Maksudnya ialah, pengguna boleh pasang dua versi WA dalam satu telefon bimbit, iaitu WhatsApp asal dan WhatsApp yg diubahsuai.

Ciri ini memudahkan pengguna yang ada dua akaun WA. Jadi, tidak perlu dua telefon bimbit untuk ada dua akaun WA, kerana boleh pasang WA asal dan yg diubahsuai dalam satu peranti tanpa bermasalah.

Sekiranya sedang memasang WA Mod, tidak perlu uninstall versi asal terlebih dahulu. Ketika memasangkannya, tidak meminta untuk replace akaun asal.

5. Pelbagai Tema

Apabila masih gunakan WA asal, tema yg tersedia agak terbatas. Hanya ada dua tema WA yg boleh gunakan, iaitu terang dan gelap. Pengguna hanya boleh pilih dua tema sebab tidak ada pilihan lain.

Berbeza jika guna WhatsApp Modification, ada banyak pilihan tema yg boleh gunakan. Jadi, kalau bosan dengan satu tema boleh tukar tema yg lebih segar. Jumlah tema dalamnya banyak, tidak akan habis kalau suka tukar tema.

Tema WA Mod tersedia dalam aplikasi, boleh download langsung dari dalamnya. Jadi, tidak perlu download tema pihak ketiga, yg agak merepotkan. Setelah download, boleh aktifkan langsung untuk ganti tema lama.

6. Penyesuaian WhatsApp

Ada banyak batasan dalam WhatsApp versi asal, seperti tidak boleh tukar fon. Sebenarnya boleh, tapi tidak langsung dalam WA, tetapi dari tetapan peranti. Malangnya, bilangan fon tidak ramai.

Kerana pilihan terhad, tak boleh suai WhatsApp mengikut cita rasa. Untunglah, hal ini tidak berlaku dalam versi yang diubah suai, kerana banyak pilihan suaian tak terkira.

Betul, boleh menukar fon mengikut cita rasa kerana WhatsApp Mod mempunyai koleksi fon yang cukup. Boleh juga suai elemen lain macam header, letak menu dan sebagainya.

7. Hantar Gambar Kualiti HD

Fitur unggul WhatsApp Mod Apk seterusnya ialah kualiti gambar tak akan dikurangkan. Biasanya, apabila guna versi asal, gambar atau video yg dihantar akan dipadat terlebih dahulu, yang boleh mengurangkan saiz dan kualiti.

Ini disengajakan, kerana WA mahu hantar fail dengan cepat, supaya penerima tak menunggu lama. Masalahnya, proses padat fail ini turut mengurangkan kualiti dan resolusi fail.

Tetapi, hal ini tak berlaku apabila guna APK WhatsApp Mod terkini. Gambar dan video tak akan dikurangkan kualiti, tetap diterima dalam kualiti asal. Kalau asal HD, terus tinggal HD selepas diterima.

8. Hantar Gambar Saiz dan Jumlah Besar

Selain boleh hantar gambar dengan kualiti tidak berubah, pengguna juga boleh hantar gambar dalam saiz yang besar. Biasanya, WhatsApp akan hadkan saiz gambar, video dan fail lain yang akan dihantar, jadi tak boleh serabut hantar fail saiz besar.

Tetapi, selepas guna WhatsApp Mod Apk, pengguna boleh hantar fail sehingga 50MB. Cukup besar, mengingat kualiti smartphone sekarang ini, yang boleh potret dan rakam fail kualiti tinggi saiz besar.

WA Mod juga benarkan pengguna boleh hantar banyak gambar serentak. Sesuai untuk bahagian dokumentasi bagi potret suatu acara. Biasanya, selepas acara selesai, ramai kawan minta gambar.

9. Hantar Mesej Tanpa Simpan Nombor

Fitur berikutnya adalah boleh hantar mesej tanpa perlu simpan nombor. Pasti pernah dalam keadaan perlu hantar mesej ke orang tapi tak simpan nombor mereka.

Jika masih guna WhatsApp biasa, kena simpan nombor terlebih dahulu. Baru boleh hantar mesej atau hubungi. Tentu, ini merepotkan dan tidak cekap.

Tetapi dengan WhatsApp Mod, tak perlu simpan nombor untuk hantar mesej atau hubungi. Cukup taip nombor, lalu hantar mesej dan hubungi.

Pautan Muat Turun WhatsApp Mod Apk Versi Terkini 2023

1. Fouad WhatsApp

Pertama tersedia Fouad WA, ubat suntik WA yang dicipta oleh Fouad Mokdad. Ubat suntik ini dianggap paling banyak digunakan, kerana ciri lengkapnya. Fitur Fouad WA ini seumpama yang telah diterangkan di sub tajuk sebelumnya.

Nama Aplikasi Fouad WhatsApp
Keluasan fail 40 MB
Versi Aplikasi Versi Terkini
Penyokong OS 4.4+ Android
Harga Percuma
Pautan Muat turun

2. GB WhatsApp

Berikutnya terdapat GB WA, salah satu WhatsApp Mod Apk yang pertama kali dilancarkan, menjadi pelopor ubat suntik lain. GB WA pastinya paling popular berbanding versi yang lain, tentulah dilengkapi ciri lengkap dengan prestasi stabil.

Nama Aplikasi GB WhatsApp
Keluasan fail 60 MB
Versi Aplikasi Versi Terbaru
Penyokong OS 4.4+ Android
Harga Percuma
Pautan Muat turun

3. WhatsApp iOS

Adakah anda mahu menggunakan WhatsApp Mod Apk pada Android tetapi dengan rekabentuk macam WA iOS? Kalau ya, anda boleh guna versi ini, yang sudah dilengkapi dengan tema WA iOS. Jadi, walaupun tidak ada iPhone, masih boleh rasakan macam mana rasanya menggunakan WA iOS.

Nama Aplikasi WhatsApp iOs
Keluasan fail 51 MB
Versi Aplikasi Versi Terkini 2021
Penyokong OS 5.0+ Android
Harga Percuma
Pautan Muat turun

4. FM WhatsApp

Untuk anda yang mempunyai alat minima, dengan ingatan dalaman biasa, boleh muat turun FM WA. Pasalnya, aplikasi ini mempunyai saiz ringan, hanya memerlukan Android versi 4.4 atau lebih tinggi.

Nama Aplikasi FM WhatsApp
Keluasan fail 46 MB
Versi Aplikasi v8.95
Penyokong OS 4.4+ Android
Harga Gratis
Pautan Muat Turun

5. YoWhatsApp

Berikutnya tersedia YoWhatsApp, versi WhatsApp Mod Apk yang juga popular dan banyak digunakan. Selain ada ciri khas WA Mod seperti yang dinyatakan di atas, versi ini juga dilengkapi ciri lain, macam pilihan tema menarik, mod pesawat, emot lucu dan banyak lagi.

Nama Aplikasi YoWhatsApp
Keluasan fail 46.68 MB
Versi Aplikasi Versi Terkini 2023
Penyokong OS 4.4+ Android
Harga Percuma
Pautan Muat Turun

6. WhatsApp Plus

Akhirnya terdapat WhatsApp Plus, salah satu versi WA dengan ciri dan perkhidmatan paling lengkap. Aplikasi ini boleh menjadi alternatif untuk anda yang mahu muat turun WA Mod dan tidak mahu kecewa dengan prestasinya.

Nama Aplikasi WhatsApp Plus
Keluasan fail 48 MB
Versi Aplikasi 4.4+ Android
Penyokong OS v8.95
Harga Percuma
Pautan Muat Turun

Cara memasang WA yang sudah ubahsuai pada telefon pintar Android sangat mudah, walaupun perlu buat beberapa penyesuaian dahulu.

  • Pertama, sila muat turun versi ubat suntik WA yang mana anda ingin melalui pautan unduhan yang ada di atas.
  • Setelah muat turun selesai, jangan langsung pasangkannya, tetapi masuk ke Tetapan > Privasi dan Keselamatan kemudian tanda semua Sumber Bukan Kenal.
  • Seterusnya masuk ke Pengurus Fail > Dalaman > Muat Turun kemudian cari lalu pasang WA Mod yang sudah anda unduh.
  • Selepas pemasangan selesai, buka WA Mod tersebut, daftarkan dengan nombor telefon, lakukan pengesahan, pulihkan simpanan lalu selesai.

WA boleh menjadi pilihan untuk anda yang mahu guna WA tetapi dengan ciri yang lebih baik dan lengkap. Ada banyak jenis WhatsApp Mod Apk yang boleh anda unduh, setiap satu mempunyai kelebihan dan ciri luar biasa.

Share this:

Donna

Brand digital yang boleh anda percayai. Donna mengekalkan ciri elegan dan penuh dengan inspirasi, memastikan kehidupan setiap wanita melayu sentiasa mengujakan.

Leave a Comment